Kurser

Kurs Våren 2024 i Ullånger.
Nära både för folk från Nordingrå, Härnösand och Örnsköldsvik!
Lättskött trädgård från grunden
6 tillfällen, onsdagar 18.30-20.45, alt tisdagar.

Start 28 febr om tillräckligt med anmälningar. Blir det många kör vi kurs även tisdagar. Uppehåll någon vecka efter önskemål, ex under skolloven.
Plats: Generationernas Hus, Ullånger
Kursavgift: 1 995 kr

Både teori, praktik och bildvisning. Vi lär oss lättskött ekologisk odling. Så frön och driva upp plantor, förökning, hur man planterar i trädgården, sådd utomhus, snittblomsodling, att lyckas med odling i norr och bästa växterna för norr, beskärning, frukt och bär, fixa en bra jord, kompost och kretslopp. Både prydnadsträdgården och ätliga trädgården. Sista gången studiebesök i vår visningsträdgård i Salsåker. Tillfälle för frågor. Inga förkunskaper krävs.
♣ Frön, krukor, jord och kompendium ingår.
♣Impecta fröhandel sponsrar med rabattcheck och goodie-bag till alla deltagare!
Den som vill ha fika, tar med själv!

Kursledare: Monica Söderström, trädgårdsdesigner, trädgårdsmästare, florist, certifierad fruktträdsbeskärare med Grönt Kort från RST. Regional kontaktperson för Svenska Pomologiska Sällskapet.

Frågor: Ring Monica 0736-372212 eller maila info@gladigront.se


Denna kurs nedan, blir av 2024 om vi hittar lämplig trädgård med ett flertal träd att träna på!
Ympa in fler sorter i gammalt äppelträd – omvandla ditt träd till ett familjeäppelträd!
PLATS: I Ullångerstrakten

Max 20 deltagare. 1 kväll eller del av helgdag i
början av juni, beroende på väder.
Teori och demonstration av ympning på befintliga äppelträd i en trädgård. Deltagarna får träna sig att lägga snittet rätt och får med sig ympris hem. Ympkniv och ymptejp finns att köpa efter beställning.
Inga förkunskaper krävs.
Plats: Hos någon deltagare eller annan som har flera lämpliga äppelträd.

KURSER 2022. Frukt i norr – odling och beskärning
5 kvällar kl 18.30-21.00
 
Max 15 deltagare.  
Praktik 3:e (delvis) 4:e (delvis) och 5:e gången i trädgård, tid väljes i samråd. Vid behov finns möjlighet att byta dag tillfälligt om det passar deltagarna – och vädret.

Innehåll:
Bra och härdiga sorter, rätt plantering och odling, beskärning för frisk och god frukt. Teori och praktik. Snitteknik, välja bästa beskärningstid, uppbyggnadsbeskärning, underhållsbeskärning, sjukdomar mm. Kompendium ingår. För att hinna mer blir det lite att läsa på hemma. Ta med bra och vass sekatör och beskärningssåg till sista träffarna. Finns annars att köpa kvalitetsredskap av kursledaren, men beställ i god tid. Info om redskapen ges på kursen. Påbyggnadskurs i augusti, en kväll eller helgdag, planeras ev. Inga förkunskaper krävs. Fika ordnas av deltagarna om så önskas.

Kurs 2023 : Skapa ditt eget äppelträd . På denna 3-timmarskurs får du lära dig hur man tillverkar äppelträd.

Precis som proffsen på plantskolorna kommer vi att ympa in en vald, god äppelsort på en rot, sk grundstam. Allt material ingår i avgiften på 675 kr. Du får med dig hem dina två ympade träd!

Plats: Generationernas Hus, Sundbrogatan 7 , Ullånger.

I kursen ingår: Teori om ympningens grunder, hur man tar ympris, olika grundstammar, material, sammanfogning, goda äppelsorter. Det finns flera äppelsorter att välja på och grundstammen P60 är den bästa, ger inte så stora träd som är extra härdiga. Du kan också ta med ympris från gammalt träd som du vill föröka.

Före själva ympningen övar vi på att göra fina snitt på lövsly, innan vi går till verket. När vi ympat planterar vi i kruka och går igenom framtida skötsel.

Detta är enklare än man kan tro och de flesta deltagare brukar bli entusiaster som gärna fortsätter med ympning. Kul att själv ha många äppelsorter, annars är ett litet självtillverkat träd en väldigt fin present.

Ta med plastkassar för att ta hem dina två krukade träd. Vill du ha fika, så ta med själv.

Kursledare är jag, Monica Söderström, nu boende i Salsåker. Utbildad trädgårdsmästare, trädgårdsdesigner, florist och certifierad med RST Grönt Kort i fruktträdsbeskärning. Regional kontaktperson för Svenska Pomologiska Sällskapet.