Kurser

Kurs 2023 : Skapa ditt eget äppelträd . Kom med på workshop i Ullånger!
Nära både för folk från Nordingrå Härnösand och Örnsköldsvik!

BÄGGE KURSER ÄR FULLTECKNADE MEN I SLUTET MAJ BLIR DET EN ANNAN YMPNINGSKURS, ATT YMPA IN FLERA SORTER PÅ GAMLA TRÄD I LÄMPLIG TRÄDGÅRD. MAILA OM DU VILL STÅ PÅ DEN VÄNTELISTAN!

 

På denna 3-timmarskurs får du lära dig hur man tillverkar äppelträd.
Välj på lördag 1/4 – 23 kl 9.30 – 12.30 och måndag 3/4 -23 kl 18.00-21.00.

Precis som proffsen på plantskolorna kommer vi att ympa in en vald, god äppelsort på en rot, sk grundstam. Allt material ingår i avgiften på 675 kr. Du får med dig hem dina två ympade träd!

Plats: Generationernas Hus, Sundbrogatan 7 , Ullånger.

I kursen ingår: Teori om ympningens grunder, hur man tar ympris, olika grundstammar, material, sammanfogning, goda äppelsorter. Det finns flera äppelsorter att välja på och grundstammen P60 är den bästa, ger inte så stora träd som är extra härdiga. Du kan också ta med ympris från gammalt träd som du vill föröka.

Före själva ympningen övar vi på att göra fina snitt på lövsly, innan vi går till verket. När vi ympat planterar vi i kruka och går igenom framtida skötsel.

Detta är enklare än man kan tro och de flesta deltagare brukar bli entusiaster som gärna fortsätter med ympning. Kul att själv ha många äppelsorter, annars är ett litet självtillverkat träd en väldigt fin present.

Ta med plastkassar för att ta hem dina två krukade träd. Vill du ha fika, så ta med själv.

Kursledare är jag, Monica Söderström, nu boende i Salsåker. Utbildad trädgårdsmästare, trädgårdsdesigner, florist och certifierad med RST Grönt Kort i fruktträdsbeskärning. Regional kontaktperson för Svenska Pomologiska Sällskapet.

Anmälan till mig: 0736-372212 och mail : info@gladigront.se.
10-12 pers/grupp, inga förkunskaper krävs. Kurserna startar om tillräckligt antal deltagare anmält sig. Även annan dag är möjlig, ange i så fall önskemål. 
Material är beställt för två grupper, sedan finns inte mer, så det är klokt att anmäla fort!

 

 

KURSER 2022. Frukt i norr – odling och beskärning
5 kvällar kl 18.30-21.00
Start när gruppen är full, troligen mån 21/3.
 Kan bli uppehåll någon vecka, ex påsk om många ska resa bort. 
Max 15 deltagare. Kostnad: 1 500 kr. Lokal: Domsjö EFS.
Praktik 3:e (delvis) 4:e (delvis) och 5:e gången i trädgård, tid väljes i samråd. Vid behov finns möjlighet att byta dag tillfälligt om det passar deltagarna – och vädret.

Innehåll:
Bra och härdiga sorter, rätt plantering och odling, beskärning för frisk och god frukt. Teori och praktik. Snitteknik, välja bästa beskärningstid, uppbyggnadsbeskärning, underhållsbeskärning, sjukdomar mm. Kompendium ingår. För att hinna mer blir det lite att läsa på hemma. Ta med bra och vass sekatör och beskärningssåg till sista träffarna. Finns annars att köpa kvalitetsredskap av kursledaren, men beställ i god tid. Info om redskapen ges på kursen. Påbyggnadskurs i augusti, en kväll eller helgdag, planeras ev. Inga förkunskaper krävs. Fika ordnas av deltagarna om så önskas.

Kursledare: Monica Söderström, trädgårdsdesigner, trädgårdsmästare, florist, certifierad fruktträdsbeskärare med Grönt Kort från RST. Regional kontaktperson för Svenska Pomologiska Sällskapet.

Frågor: Ring Monica 0736-372212 eller maila info@gladigront.se   eller Cecilia Bergkvist, Sensus, 070-5240567.
Anmälan till Sensus HÄR, faktura skickas från Sensus. KOM IHÅG att en del fackförbund ger rabatt på avgiften!

Skapa ditt eget äppelträd 

Max 12 deltagare.  Tänk att få skapa sitt eget äppelträd! Här får du hjälp och guidning i denna kortkurs. Du ympar 2 äppelträd som du får ta med hem. Önskas fler träd kostar de 150 kr st. Måste förbokas! Vi ympar på svagväxande grundstam (rot) P 60 el B9 som ger extra härdiga små träd. Önskas vissa äppelsorter ordnar vi de ympkvistarna så långt det går. Inga förkunskaper krävs.

Man kan också ta med ympris från eget träd man önskar föröka. Information om hur ges vid kontakt. 

Ta med eget fika och plastkassar att ta hem ymparna i.
Grundstam, ympris och ymptejp för 2 träd ingår.  Viktigt med tidig anmälan för beställning av material.

Ympa in fler sorter i gammalt äppelträd. 250 kr. (Pris år 2020) 
Denna kurs blir inte av i år.
Max 20 deltagare.
 1 kväll eller del av helgdag i
början av juni, beroende på väder.
Teori och demonstration av ympning i en trädgård på befintliga äppelträd. Deltagarna får träna sig att lägga snittet rätt och får med sig ympris hem. Ympkniv och ymptejp finns att köpa efter beställning.
Inga förkunskaper krävs.

Plats: hos någon deltagare som har flera lämpliga äppelträd.