Kurser

Kurs Våren 2024 i Ullånger.
Nära både för folk från Nordingrå, Härnösand och Örnsköldsvik!

En riktigt rolig kurs, där vi lär oss att ympa in flera äppelsorter, så det blir ett sk familjeäppelträd! Tidigare deltagare har blivit riktigt bita! Det är lättare än man kan tro, och tänk, när man får smaka många olika äppelsorter, som dessutom inte mognar alla på en gång.

Läs igenom all info nedan:

ANMÄLAN TILL MAIL: info@gladigront.se. Ange namn och mobilnr. Anmälan är inte bindande, men är det många som vill delta är det bra om du räknar med att använda din plats stället för sen avanmälan. För frågor maila helst, eller prova telefon, kan vara svår att nå där, 0736- 372212.

Vi håller till i Viksäter 207, Ullånger. Kör in mittemot Ullångers kyrka och kör 4 km längs den vägen. 6 gatulysen i Viksäter, efter nr 6 är du framme!

3/6 kl 18.30- ca 21.00. Kostnad 450 kr. Betalas till 0738-217 841 med Swish senast 29/5. Är det kö får annan din plats om du inte betalt i tid.

Först genomgång med teori och så får alla får lära sig att lägga snitten rätt och infoga på en äppelgren. Bra om de flesta kan ta med sekatör och gärna grensåg (några grensågar har jag till försäljning, men sekatörer är slut). Skulle du ha ympkniv eller en annan liten bra kniv tar du förstås med den. Annars kommer vi att använda brytknivar. Efter kursen får deltagarna ta hem av överblivet ympris och testa hemma.

Den som vill ha fika, tar med själv.

Välkommen till en kul kväll, vi hoppas på uppehåll. Är det dåligt väder kan det bli ändringar. Kom ihåg att också uppge ditt mobilnr därför, och håll koll på ev SMS.

Kursledare: Monica Söderström, trädgårdsdesigner, trädgårdsmästare, florist, certifierad fruktträdsbeskärare med Grönt Kort från RST. Regional kontaktperson för Svenska Pomologiska Sällskapet.

Frågor:  maila info@gladigront.se  eller Ring 0736-372212, (kan vara svår att nå)

Lättskött trädgård från grunden
Denna kurs är redan startad och snart avslutad!
6 tillfällen, onsdagar 18.30-20.45.

Start 28 febr. Uppehåll någon vecka efter önskemål, ex under skolloven.
Plats: Generationernas Hus, Sundbrogatan 4, Ullånger.
Kursavgift: 1 995 kr

Både teori, praktik och bildvisning. Vi lär oss lättskött ekologisk odling. Så frön och driva upp plantor, förökning, hur man planterar i trädgården, sådd utomhus, snittblomsodling, att lyckas med odling i norr och bästa växterna för norr, beskärning, frukt och bär, fixa en bra jord, kompost och kretslopp. Både prydnadsträdgården och ätliga trädgården. Sista gången studiebesök i vår visningsträdgård i Salsåker. Tillfälle för frågor. Inga förkunskaper krävs.
♣ Frön, krukor, jord och kompendium ingår.
♣Impecta fröhandel sponsrar med rabattcheck och goodie-bag till alla deltagare!
Den som vill ha fika, tar med själv!

Kursledare: Monica Söderström, trädgårdsdesigner, trädgårdsmästare, florist, certifierad fruktträdsbeskärare med Grönt Kort från RST. Regional kontaktperson för Svenska Pomologiska Sällskapet.

Frågor: Ring Monica 0736-372212 eller maila info@gladigront.se

Tidigare kurser.

KURSER 2022. Frukt i norr – odling och beskärning
5 kvällar kl 18.30-21.00
 
Max 15 deltagare.  
Praktik 3:e (delvis) 4:e (delvis) och 5:e gången i trädgård, tid väljes i samråd. Vid behov finns möjlighet att byta dag tillfälligt om det passar deltagarna – och vädret.

Innehåll:
Bra och härdiga sorter, rätt plantering och odling, beskärning för frisk och god frukt. Teori och praktik. Snitteknik, välja bästa beskärningstid, uppbyggnadsbeskärning, underhållsbeskärning, sjukdomar mm. Kompendium ingår. För att hinna mer blir det lite att läsa på hemma. Ta med bra och vass sekatör och beskärningssåg till sista träffarna. Finns annars att köpa kvalitetsredskap av kursledaren, men beställ i god tid. Info om redskapen ges på kursen. Påbyggnadskurs i augusti, en kväll eller helgdag, planeras ev. Inga förkunskaper krävs. Fika ordnas av deltagarna om så önskas.

Kurs 2023 : Skapa ditt eget äppelträd . På denna 3-timmarskurs får du lära dig hur man tillverkar äppelträd.

Precis som proffsen på plantskolorna kommer vi att ympa in en vald, god äppelsort på en rot, sk grundstam. Allt material ingår i avgiften på 675 kr. Du får med dig hem dina två ympade träd!

Plats: Generationernas Hus, Sundbrogatan 7 , Ullånger.

I kursen ingår: Teori om ympningens grunder, hur man tar ympris, olika grundstammar, material, sammanfogning, goda äppelsorter. Det finns flera äppelsorter att välja på och grundstammen P60 är den bästa, ger inte så stora träd som är extra härdiga. Du kan också ta med ympris från gammalt träd som du vill föröka.

Före själva ympningen övar vi på att göra fina snitt på lövsly, innan vi går till verket. När vi ympat planterar vi i kruka och går igenom framtida skötsel.

Detta är enklare än man kan tro och de flesta deltagare brukar bli entusiaster som gärna fortsätter med ympning. Kul att själv ha många äppelsorter, annars är ett litet självtillverkat träd en väldigt fin present.

Ta med plastkassar för att ta hem dina två krukade träd. Vill du ha fika, så ta med själv.

Kursledare är jag, Monica Söderström, nu boende i Salsåker. Utbildad trädgårdsmästare, trädgårdsdesigner, florist och certifierad med RST Grönt Kort i fruktträdsbeskärning. Regional kontaktperson för Svenska Pomologiska Sällskapet.