6 tips som hjälper känsliga rosor att klara vintern.

Jag har många härdiga rosor, men vill också prova andra, till exempel Austinrosor. Jag har hittat ett system som fungerar för det mesta så att jag kan odla rosor för någon zon varmare än vad som annars går här. Vintern och vädret varierar så inget är garanterat dock, men ändå ger dessa tips en större chans att lyckas. HÄR finns exempel på mina härdiga rosor. Och HÄR 6 olika i mörka färger. Tipsen kommer nedan.

Tänk att få plocka rosor i trädgården till buketter och dekorationer!
  • Jag planterar i sand (grovlek 0-8 mm) och gödslar med gräsklipp (Åkerstedts metod). Sand är varm och det gillar rosorna. Och inget vatten står kvar vid rötterna.
  • Nu på hösten använder jag extra sand för att kupa upp runt rosorna. Att kupa upp jord är vanligt, men blir det en varm höst, som nu, är det risk att stjälkarna, som är under jord, ruttnar. Denna höst har inte ens bladen ramlat. Men man vet aldrig när kylan slår till så att det inte går att gräva. Sand är luftigt och sork och möss gillar inte heller att knapra om de får i sig sand. Jag öser så stor hög jag orkar över rosorna.
Rosorna täcks med sand inför vintern. I höst har de blommat ovanligt länge.
  • Jag planterar på våren med förädlingsstället ( punkten där roten möter den ädla sorten) 10-15 cm under marknivån, gärna i en grop. Till hösten fyller jag ut gropen så skyddas rosen bra. Använder man sand eller luftig, lätt jord, kommer rosens att bilda rötter där upptill också.
  • Rosor är krävande så jag vattnar och gödslar regelbundet. De behöver samla mycket krafter under sommaren för att klara vintern. Ingen gödsel efter mitten av juli, så att rosorna hinner avmogna ( =stanna upp i växt, förvedas och förbereda sig för vintern). Höstgödsel, sk PK-gödsel kan man dock ge i början av augusti. Den kan förbättra övervintringen.
Austinrosen ´Queen of Sweden´ frostnupen i oktober. Kan behöva gullas med för att klara sig här.
  • På hösten är det viktigt med dränering, så rosen inte står blött. Väldigt viktigt en sådan här omåttligt regnig höst. Skulle det till råga på allt bli en väldigt kall vinter med lite snö, efter denna höst, lever rosorna osäkert. Det sägs att rosor gillar lerjord, men här i norr funkar det inte då den håller fukten för länge på hösten. Ju längre norrut, ju sandigare jord är att föredra.
Granris skyddar inför vintern
  • Nu i höst täcker jag med granris, och innan vårvintersolen kommer lägger jag också på juteväv på de känsliga rosorna. Solen får dem annars att vakna till, de tål inte temperaturväxlingen med kalla nätter.
Ros härdig i z 3 Tehybrid ´Augusta Luise´

Min nya ros ´Augusta Luise´var en positiv överraskning. Så vacker färg, och den liknar faktiskt en pion. Och doften sedan! Klarar egentligen bara z 3 – tehybrider är aldrig vidare härdiga – men jag planterade riktigt djupt och har nu begravt den helt och hållet i sand. Hoppas, hoppas den överlever!