Min rosensamling av härdiga, tåliga sorter.

Förr ville jag gärna samla på rosor, men många klarade sig inte, så jag samlade på liljor istället. Men nu finns de kanadensiska och andra rotäkta rosor, så nu växer rosensamlingen år från, istället för att som förut dö bort efter ett tag. Jag är så glad och tacksam för mina rosor, just nu speciellt ´Camelot´som jag tittar till nästan varje dag. Tänk vilken njutning med rosor, både för ögat och näsan!

Rotäkta rosor är bra för att roten är samma sort som plantan ovan jord, så om ovandelen dör bort kommer det ofta nya skott från rötterna av samma sort. Ej rotäkta rosor har en rot från vildros, så om ovandelen dör blir det en taggig vildros istället. Många gammaldags rosor är också väldigt tåliga, till exempel Alba-rosor, men de blommar bara en gång per sommar, fast då desto rikligare. Bra att kombineraa gammaldags och de nya härdiga så har man ändå något som blommar. Här kommer ett bildsvep från trädgården, rosor som blommar här just nu eller har blommat eller är nyplanterade. De flesta blir som stora buskar, 1 – 2 m.

Kanadensisk ros ´Marie Victorin´ stora blommor hela sommaren, z 5, rotäkta, svag doft. En ny favorit med ovanlig färg som förändras under utvecklingen.
Kanadensisk ros ´Morden Centennial´ z 5-6, har klarat sig i många år. Blommar hela sommaren. Rotäkta. Svag doft.
Kanadensisk ros ´Therese Bugnet´ z 7, den första kanadensiska jag planterade. Doftar. Har aldrig varit några problem. Blommar hela sommaren. Rotäkta.
`Funny Face´ z 5 Easy Elegans-serien, rotäkta. Doftar och blommar hela sommaren.
´Marguerite Hilling´ z 6, överdådig blomning i juli, remonterar resten av sommaren, men med färre blommor. Har trivts hos mig i många år. Syskon till ’Nevada’ som är lika fast vit. Mild söt doft.
´Camelot´ klätterros, z 4-5. blommar hela sommaren och doftar gott av citrus. Ej rotäkta. Extra tjusig med sina strimmiga kronblad.
´Rosa Mundi´, polkagrisrosen zon 6, Engångsblommande men länge. Doftar gott och starkt.
´Aïcha´zon 6, engångsblommande men kan remontera lite. Doftar.
´Hope for Humanity´, kanadensisk, z 6. rotäkta, svag doft. Blommar hela sommaren. Jag flyttade den en sen höst och sedan har den stått på vänt i en hörna utan skötsel eller vinterskydd, men är lika nöjd ändå.
´Duchesse de Montebello´ z 5, engångsblommade , skuggtålig och doftar härligt. Vacker med ett ljusgrönt öga i blommans centrum.
Honungsrosen ´Hybrida´z 5, enormt rikblommig klätterros. Söt doft. Kan bli 6 m långa grenar!
Persisk gulros ´Persiana´z 5, tillsammans med honungsrosen. Engångsblommande. Doftar annorlunda. Jättefint med gula rosor också!
Kanadensisk ros ´Louise Bugnet´, z 7. Vackra knoppar som slår ut i fyllda vita blommor. Många fördelar: doftar gott, skuggtålig, blommar hela sommaren, lite taggar. Således en av de populäraste rosorna härikring.
Finsk ros ´Sointu´, z 5, rotäkta. Max 5 år gammal har den blivit en stor buske med massor av blommor. Remonterar lite under hösten. Verkar väldigt tålig så jag tror på högre zon är 5.
Mossrosen ´Henri Martin´ z 5, klätterros, engångsblommande, skuggtålig, doftar härligt kryddigt. Lägg märke till ”mossan” på knoppen!
Kanadensisk klätterros´Wiiliam Baffin´, härdigaste klätterrosen, z 7, blommar hela sommaren, rotäkta.
Pimpinellros ´Marzipan´ z 6-7, rotäkta, överdådigt engångsblommande. Bara 70 cm hög. God doft: Bild Pirjo Rautio
´Frankfurt´, z 6-7, riklig, lång blomning i juli. Skuggtålig och lättskött. Doftar gott. Efter några år sprider den sig mycket med rotskott.
´Merveille´, finsk gallicaros, z 5, doftar. Rotäkta. Planterades ifjol men har inte blommat än då den kom på en för skuggig plats. Doftande och engångsblommande. Bild Blomqvist plantskola
Finsk klätter/buskros ´Ilo´, z 6, 2 m hög. Snabbväxande och rotäkta, ger rotskott. Kryddig doft. Engångsblommade. Bild från Maries Rosarium i Husum. Min ros har inte blommat än.
´Tuscany Superb´, z 6, står i kruka och väntar på en plats i min trädgård. Doftande och engångsblommande. Remonterar eventuellt. Bild Blomqvist plantskola. Dessutom står vita ’ Mme Plantier’, Alba-ros, z 5, på kö för en plats.
´Maidens Blush´ jungfruros, Alba-ros z 6. Engångsblommade men länge i halvskuggigt läge. Härlig doft.
Kanadensisk ros ’Wasagaming’, z 6, Växer fort, blommar tidigt med fina lilarosa doftande blommor, men har många taggar. Skuggtålig, rotäkta och kan remontera fram mot hösten. För många rotskott får man se upp för!
Kanadensisk ros ’Lambert Close’ z 5, en levande marsipanros! Blommar hela sommaren, doftar och finns som rotäkta. Relativt låg: ca 85 cm.
’Alba Maxima’ jungfruros, z 6-7, ljusrosa knoppar slår ut i vita doftande blommor. 2 hög så den kan fungera som klätterros. Engångsblommande, skuggtålig. Behöver plockas på vissna blommor då den ser skräpig ut efter blomning. (Bilden visar den enda blomma jag fick i år. Liknar mer ´New Dawn´som Anna-Karin påpekade, så jag kan ha fått fel. Oavsett är ´Alba Maxima´bra!)
Frühlingsduft, z 5, klätterros som skiftar i gult/ aprikos när den slår ut. Helt underbar romantisk färg och doft. Engångsblommande, skuggtålig. Hänger vackert, ofta översållad med blommor. Hos mig har den varit lite kinkig och frusit ner en del vintrar, men ändå klarat sig i många år.
Av grannen fick jag för många år sedan denna gammaldags ros som här växer i kanten av tomten i konkurrens med rätt så mycket gräs. Den enda skötsel den får är någon näve hönsgödsel. Vacker mörkrosa, doftande och tål regn ganska bra. Säkert väldigt härdig. Rotäkta.

Som du ser finns det många rosor som går att odla i zon 5 och upppåt. Några fler små på gång har jag men inte bilder på dem, vita Nevada´, z 6, ´Cuthbert Grant´med sin fina karminröda färg, z 5,´Geswinds Schönste´med mörkcerise blommor, troligen z 6-7, Austinrosen ´Constance Spry´, z 5, ´Our Last Summer´, z 4, som jag fått från rosföräädlaren Rosa Eskelund, verksam i Danmark. Jo och så har jag en nyplanterad ´Morden Blush´, z 6, i växthuset, för den är känslig för regn. Och en ´Morden Ruby´, z 5-6, med säregna blommor, liknande ´Camelot´. Jag har en speciellt preparerad yta klar för känsliga rosor, så nästa år ska jag fundera ut vilka fler jag helst vill ha, av sorter för zon 3 och 4, som jag annars inte brukar lyckas med. Jag tror i varje fall att den ena blir klätterrosen ´Alchymist´, z 4. Jag tar gärna emot tips på bra rosor!

Finska rosen ’Sointu’ när den blommar som bäst.

3 reaktioner på ”Min rosensamling av härdiga, tåliga sorter.

  1. Anna-Karin Flygare

    Många fina för högre zoner, alltid välkommet med tips på rosor som tål det. Dock tror jag du fått fel foto Alba maxima, ser misstänkt ut som New Dawn istället. Trevligt inlägg.

    1. Tack! Ja när du säger det, så ser den enda blomman som kom i år inte riktigt lik ut som min förra Maxima. Kanske jag fått fel, därför den växt så långsamt också. Jag ska ut och kolla om bladen är blågröna.

      tack/Monica

Kommentarer inaktiverade.