Akta frösådderna för blomflugor!

Den här tiden är vi många som vill driva upp egna plantor. Då är de sk blomflugorna livsfarliga för de älskar de små fröplantornas rötter och kan också skada sticklingar och knölar, ja till och med orkiderötter. De heter egentligen sorgmyggor och är lätta att känna igen då de flyger med ett planlöst irrande fram och tillbaka. De finns ute i naturen och kan följa med in på hösten när blommor tas in för övervintring och de kan finnas i jordsäckar. Sorgmyggor är speciellt förtjusta i julstjärnor och trots att odlarna bekämpar dem följer ofta några med när du pyntar för julen. Då gäller det att bli av med dem innan frösådderna sätter igång, både inne och ute i växthuset. Sorgmyggorna lägger sina ägg i jorden och utvecklas till larver som lever på rötter och förmultnade växtdelar. Större växter påverkas ofta inte så mycket, men de små fröplantorna klarar sig inte.

Det bästa sättet att bli av med sorgmyggorna är biologisk bekämpning. Till och med i Holland, varifrån vi i Sverige importerar mycket av blommor både för ute och inne, används numera ofta biologisk bekämpning. All möjlig ohyra och skadedjur på växter börjar visa resistens mot de vanliga kemiska bekämpningsmedlen. Den biologiska metoden bygger på att alla skadedjur har naturliga fiender och därför förökas de fienderna upp och tillförs odlingar med skadedjursproblem. Ett exempel är nyckelpigorna som finns i naturen och äter bladlöss.

När det gäller sorgmyggor kan vi hemmaodlare beställa i småförpackning från Bionema ett medel som heter Nemablom. Det innehåller små nematoder som kryper in i sorgmyggans larver och förgiftar dem. Äckligt och mordiskt men helt på naturens villkor! Miljövänligt och ofarligt för människor och andra djur i motsats till vanliga kemiska medel.

Här på bloggen kommer det att bli utlottning av Nemablom. Kolla längst upp i menyn under “Tävling”.

Några huskurer finns också som fungerar – mer eller mindre:

  • Sorgmyggornas larver kan bara utvecklas i blöt jord, så låt dina växter torka ut så mycket de tål.
  • Ett lager grov sand i ytan gör att sorgmyggorna inte kan komma ner och lägga sina ägg.
  • Ta bort förmultnade växtrester och undvik vattensamlingar och algbildning under växthusets plantbord. Helt enkelt – håll rent!
  • Ställ fram en skål med vatten och lite diskmedel i, så drunknar de där. En del tillsätter också vinäger.
  • Sätt ner några tändstickor i jorden med svavlet neråt.