Bevisat att svensk frukt är bra!

En vuxen får i sig mer än 7 gånger så mycket bekämpningsmedel av importerad frukt och grönt än om man äter svenskt. Det visar en ny studie vid Karolinska institutet och Stockholms universitet. Överhuvudtaget är de svenska värdena väldigt låga och forskaren Katarina Beckman säger i Tidningen Land att vi har ett jordbruk som är renare och bättre än vi tror. Det gällde konventionellt odlat, men ekologiskt odlat, både svenskt och importerat får förstås ännu lägre värden, så låga värden att det är försumbart. Men summa summarum är både svenskt och ekologiskt bra. Om man sedan tänker på hur bra idén är, att frakta äpplen över halva jordklotet, så tycker jag att svenskodlat konventionellt är bättre än importerat ekologiskt. Dessutom vill vi väl vara självförsörjande och ha öppna odlade fält istället för skog överallt! Och jämfört med andra länder har vi i Skandinavien ren luft, vatten och jord. Jag tänker på de stora odlingarna jag såg längs alla highways i Californien. Den jorden måtte innehålla mycket elände från alla avgaser förutom allt som sätter sig på frukt och bär.

Svenska äpplen är bäst

Med ny lagringsteknik kan vi äta svenska äpplen större delen av året. Själv har jag hamstrat Aroma och Ingrid Marie nu när de är billiga och jag kan lagra frukten i matkällaren minst året ut. Av de lagringsdugliga sorterna fick vi mycket få egna äpplen i år, liksom alla andra. Inget importerat äpple smakar så gott som de svenska heller. Ju närmare polcirkeln det växer, ju mer antioxianter blir det och smaken förbättras av långsam mognad under svala nätter. Vilket förstås betyder att ju längre norrut – desto godare frukt och bär!

2 reaktioner på ”Bevisat att svensk frukt är bra!

 1. Det där med ekologiskt vet jag inte om jag litar på överhuvudtaget. Jag har sedan jag var pytteliten varit allergiskt mot äpplen och päron. Men en dag så testade jag mina egna äpplen. Först sommaräpplena… Tålde! Och sen Vinteräpplena: Tålde! Oj vad glad jag blev!
  Gick till affären och köpte och testade ekologiska: Tålde absolut inte…

  Så Heja, för svenska obesprutade äpplen året runt 😉

  //Veronica

  1. Monica Söderström

   Vad härligt att du ändå kunde få äta äpplen!Tur att du vågade testa. man ska inte ge upp så lätt.

Kommentarer inaktiverade.