Dags att planera för årets pioner

Den som är med i Svenska Pionsällskapet har idag fått den nya katalogen. Via sambeställning kan vi få tag på ovanliga sorter. HÄR hittar du Pionsällskapets sida. Innan jag skrev en artikel om pioner och tog massor av foton tänkte jag att det väl inte var så stor skillnad på olika sorter. Röd, rosa och vit. Det var det. Så nu vet jag bättre. Det finns oändliga variationer och så finns det också gula, laxrosa, mörkt vinröda och flerfärgade. Jag har redan skickat min beställning så jag säkert får mina önskeblommor. ´Lorelei´ är en korsning av tre sorter och beskrivs på Pionsällskapets sida som sanslöst fin. Jag gissar att det är ordföranden Leena som gjort beskrivningarna, hon är sanslöst förälskad i pioner, så i den föreningen behöver man inte känna sig annorlunda! ´Lorelei´ slår ut i orangerosa med djuprosa botten och ljusnar till aprikosrosa under utvecklingen. HÄR hittar du varifrån pionerna är beställda. Och bilder på många, många pioner!

Hybridpion ´Lorelei´ Bild: Warmerdam Paeonia

Itohpioner är speciella korsningar som är extra härdiga, ända till zon 6. Jättestora halvdubbla blommor som min nästa önskepion ´First Arrival´. Itohhybrider är också stadiga och behöver inte stöd liksom vanliga luktpioner där de tunga blommorna lätt lägger sig vid regn.

Itoh-pion ´First Arrival´ zon 6 Bild: Warmerdam Paeonia

En luktpion som jag spanat in tidigare blev det också,´Angel Cheeks´. Jättestora blommor i rosa nyanser med en vit kant. Alla luktpioner doftar mer eller mindre. Inte är jag speciellt förtjust i piondoft, jag nöjer mig med de vackra blommorna. Att de sedan trivs i lerjord, är långlivade och kräver lite skötsel är ju precis som det ska!

Luktpion ´Paeonia lactiflora ´Angel Cheeks´ Bild: Warmerdam Paeonia

Dessa pioner kommer som rötter först i oktober, så innan dess ska jag ha hunnit hitta en bra plats. Under våren får vi hem många andra pioner till BillaBlom, även de som rötter, som kommer att säljas för ett bra pris. De och många andra barrotade perenner kommer jag att presentera här, även med bilder, i mars/april. Så då kan du titta in om du vågar bli frestad!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One thought on “Dags att planera för årets pioner

Comments are closed.