DIY: Gör en påskkrans av björkris

Det är inte svårt att göra en egen krans av kvistar från naturen. Välj ris från en hängbjörk som du känner igen på att grenarna just hänger nedåt. Det är den vanliga vårtbjörken som har mjuka kvistar som är lätta att forma. Även sälgsly är lämpligt. Dessutom behövs ståltråd, avbitartång, pynt, limpistol och fiskelina att hänga upp kransen  i.

Bind en björkriskrans 2

Gör först en lång orm av kvistarna. Börja med några stycken och lägg in fler eftersom så att inte alla börjar på samma ställe. Fäst ihop på några ställen med tunn ståltråd. Dra inte tråden över alla kvistar på bindeställena, utan låt några kvistar bindas på nästa bindeställe. Då blir kransen inte så ihopdragen och perfekt, utan lite rufsigt naturlig. Den känns mer vårlik så. Som ett stort fågelbo. Dra ihop ormen till en rund ring och fäst med ståltråden. De kvistar som spretar för mycket flätar du in i kransen.

Påskkrans av björkris

Här har jag dekorerat min krans med filtblommor som jag fäst med limpistolen, floristens bästa vän. Som ett litet fågelbo längst ner har jag flätat in spansk mossa med lite extra björkris och limmat fast småägg. Några spräckliga fina fjädrar piffar upp. Sådant här material finns att köpa i blomsterbutiker. Under fågelboet har jag stagat med några liggande grenar och duttat i lim så att äggen inte åker ner. Allt måste sitta bra då kransen ska hänga på ytterdörren.

Fågelbo på påskkransen