Tänk att få sticka ner näsan i en hink med smultron! Barnbarnet och morfar hittade massor med smultron idag. Så mycket att de inte hann plocka allt innan den lilla blev less.
Av smultronen blev det en lyxig tårta. Sockerkaka fylld med fromage av egen fläderblomsaft och härligt gula äggulor från grannens hönor. Allt varvat med smultron…
Här får du receptet till fromagen:
5 gelatinblad
1 dl koncentrerad fläderblomsssaft (köpt saft går också bra)
3 äggulor
3 msk socker
3 dl vispgrädde.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten en stund . Värm hälften av saften, ta från värmen och låt gelatinet smälta i saften. Tillsätt resten av saften och låt svalna. Vispa gulor och socker pösigt. Vispa grädden. Rör ner gelatinsaften i äggsmeten och vänd ner grädden. Låt fromagen stelna en stund innan du lägger den på bottnarna tillsammans med smultron. Det blir mer smak om du först penslar sockerkaksbottnarna med flädersaft. Låt tårtan stelna minst 4 timmar i kylen.