Egna äpplen fram till maj!

I vår jordkällare finns fortfarande många fina äpplen. De flesta är goda, krispiga och saftiga, men någon sort börjar bli lite mjuka och övermogna, till exempel Lobo. Sommarfrukten är använd sedan länge. Men idag i början av januari provade vi Farmors juläpple som vi nu får smaka för första året. Mycket saftiga och en lite annorlunda god arom. Jag plockade några 9 oktober och de sista 23 november och har förvarat dem i tillslutna plastpåsar, först i kyl och sedan i jordkällaren när den blivit nog kall på senhösten. Bägge smakar faktiskt lika bra nu.

Farmors juläpple

Farmors juläpple är en ångermanländsk sort från Bjärtrå, som ligger inte långt härifrån. Nya DNA-analyser visar att det är en korsning av Röd Astrakan och Weisser Winter Tafelapfel. För att kallas juläpple hade jag väntat mig en starkare rödfärgning, men det är i alla fall trevligt att äpplet håller sig till jul. Några har blivit dåliga så man får passa på att ta bort sådant. Dåliga äpplen sprider etylengas som gör att de friska äpplena invid mognar för fort. Idén är ju att stoppa mognaden för att få ha äpplen länge. Äpplena har mörknat i mitten, dock är dessa inte dåliga, utan mer saftiga och glasiga. Men de håller knappast länge inomhus.

Farmors juläpple lagrade från oktober och november

Flera sorter finns som vi ska prova framöver, och några hållbara sorter ska få ligga till sista april, bara för att testa. Jag håller på att utöka sortimentet av äpplen med lång hållbarhet. Man hinner ju inte heller ta vara på hur mycket som helst under hösten. I år fick vi 30 olika sorter. En del bar för första året, så det var inte många av alla sorter.

Delikatessäpplet Cox Orange

Mest spännande blir det att få smaka mitt allra första av godaste äpplet Cox Orange. Det är verkligen julminnen för mig! En enda jättestor frukt på 285 g fick jag, men så har trädet också fått stå i växthuset. Mer berättar jag om det sedan. Och vidare provsmakning av andra sorter.

Gott Nytt fruktbärande år önskar jag dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.