Enkelt att föröka buskar

De busksticklingar jag satte för flera år sedan har blivit fina buskar. Jag gräver nu upp och planterar i krukor för höstens försäljning.

Föröka buskar brudspirea och spirea Candlelight(2)

Många buskar är lättrotade, exempelvis spireor, fläder, kornell och smällspirean ´Diabolo´. Men tid och tålamod behövs, då det tar flera år för att få en färdig buske. Behöver du en hel häck finns pengar att spara. En liten bit in i juli är bästa tiden att starta, men då jag inte hunnit chansade jag och startade en månad för sent. Hoppas det blir en varm höst.

Först gjorde jag iordning en bänk med luftig bra jord, det går att blanda ner en säck plantjord och grov sand om jorden behöver förbättras. På ytan la jag ett par cm grov sand.

Sticklingar 4-7 cm långa klippte jag till av årsskotten på buskarna. Jag brukar lägga sticklingarna direkt i en hink vatten så att de inte hinner vissna. Tidig morgon eller sen kväll är bäst tidpunkt av samma orsak, och lite ruggigt väder är allra bäst.

Föröka buskar (3)

Innan jag sätter sticklingarna i förökningsbänken klipper jag med en sekatör precis under nedersta bladfästet och sparar bara några blad i toppen. Så är det bara att trycka ner sticklingarna i jorden och vattna rejält. För säkerhets skull har jag lagt i lite torrt granris så att inte plasten nuddar sticklingarna. Men om plasten spänns hårt med en högre bräda i mitten behövs inte det.

Föröka buskar (4)

På ena långsidan av bänken stiftade jag fast en byggplast som dras över när allt är planterat klart. På motstående långsida fäster jag plasten med några ribbor som med några få skruvar fästs i bänkens ram. Efter några veckor öppnar jag för att plocka bort ev visset och kolla fuktnivån. Då går det bra att öppna genom att bara lossa några skruvar. På kortsidorna täcker jag plasten med stenar och skottar över lite jord. Plasten ska vara helt tät så att inte sticklingarna torkar ut. Vit plast är bäst, men inte lika lätt att få tag på, i så stor bit, men för att det inte ska bli drivhuseffekt under den genomskinliga plasten lägger jag över om jag har några småbitar vit plast och sedan en skuggväv.

Föröka buskar (5)

Så är det väntan som gäller. Plasten ska inte tas av förrän sticklingarna har rotat sig, och sitter fast. Bara för att de har börjat växa betyder det inte att de rotat sig. När de rotat sig tas plasten av successivt och inte i stark sol, så att de små inte får en chock.

Föröka buskar (1)

Året därpå toppas sticklingarna så att den blivande busken grenar sig. Du kan givetvis även sätta sticklingarna i en kruka eller låda om du inte vill ha så många.

Så här fin är moderplantan ´Candlelight´ just nu, en buske som jag köpt i Estland. Den verkar vara en bra marktäckare, är 50 cm hög och 1 m bred.

Spiraea japonica ´Candlelight´
Spiraea japonica ´Candlelight´

 

 

 

 

2 reaktioner på ”Enkelt att föröka buskar

  1. Ja, noen busker er svært lette å formere. Det er smart å legge de i vann først, for problemet er ofte at de tørker ut så fort.

Kommentarer inaktiverade.