Fixa många basilika till hemgjord pesto

En sommar hade jag så många basilikaplantor att jag kunde göra egen pesto. Jag gjorde en försvenskad variant med västerbottensost istället för parmesan, och valnötter istället för pinjenötter. Ja valnötterna på affären är väl inte svenska, men jag känner ett par från Öland som har stora valnötsträd. Tänk att få ha det så! Min pesto blev i varje fall jättegod och är lätt att göra i mixer för att sedan frysa in i små förpackningar. Sedan första försöket med pesto odlar jag basilika varje sommar enbart för att få göra pesto att ha under vintern.

Föröka basilika med sticklingar (3)

Det finns många olika sorters basilika, här har jag hittat thaibasilika som har lite smak av lakrits. Det går att få många plantor från en enda köpekruka. Klipp av toppskotten och ta bort de nedersta bladen. Stället där bladen har suttit kallas nod. Där finns det tillväxthormoner som är beredda att skicka fram rötter. Klipp av stjälken precis under en nod och sätt ner sticklingarna i krukor med jord, helst såjord som är uppblandad med sand. Vattna igenom och sätt över varje kruka en plastpåse som du klippt några lufthål i. Se till att inga blad nuddar jordytan, för då kan de mögla. Ställ krukorna ljust men inte i direkt sol, så rotar sig sticklingarna på några veckor. Ta då av plasten men akta fortfarande för mycket sol tills de vuxit på sig mer. När sticklingarna vuxit en bit är det dags att noppa bort toppen för att de ska grena sig och bli täta. Gödselvattning behövs också och när plantan blir stor så behöver den en större kruka med vanlig krukväxtjord.

Föröka basilika med sticklingar (1)

Skörda basilika efterhand genom att klippa av stjälkarna, men lämna kvar en bit på varje stjälk med några blad på, så skjuter plantan nya skott. På så sätt kan du skörda hela sommaren, bara plantan får ordentligt med gödsel. Att bara plocka blad från stjälkarna, istället för att klippa ner, gör att plantan inte skjuter nytt. Tänk på att basilika vill ha mycket värme, så har du inte ett växthus är fönsterbänken bästa platsen, åtminstone en kall sommar.

4 reaktioner på ”Fixa många basilika till hemgjord pesto

  1. Hej!

    Vilka bra tips – sådde basilika för en och en halv månad sedan – ska göra nya plantor av topparna och klippa ner lite för buskigare plantor 🙂

    Solsken
    //Linda

  2. Egen pesto är speciellt. Min granne här i Wales har ett valnötsträd som brukar ge rejält med nötter, så det blev ett bra tillskott till min egen pesto. Vissa år lyckas jag dock inte så bra med basilikan.

Kommentarer inaktiverade.