Flytta träd

Efter ett tag kan man upptäcka att en växt borde få en bättre plats. Det är väl tjusningen med en trädgård – alla de där förändringarna som pågår. Här i våra trakter är det nu en bra tid att flytta växter.

Koreagran flyttas

Jag har planerat in en del av trädgården i japansk stil. Två träd har stått och väntat på att få sin rätta plats, tills igår. En tjusig rönn, Sorbus ´Dodong´som får oöverträffat snygg höstfärg med päronformade rönnbär och min lilla barrfavorit koreagran, Abies koreana, ´Silberlocke´. Dess barr är ljusa på undersidan och uppåtböjda som om man använt locktång! Den blir jämn och fin med olika grenvåningar. Redan som ung får den upprättstående blå kottar. På bilden är de nu bruna med massor av frön.

Nu när träden knappt börjat växa klarar de flytten bättre. För att de ska klara sig extra bra kan man rotbeskära året innan. Det går så till att du under sommaren, med en vass spade gräver rakt ner runt trädet och kapar rötterna där du tänker gräva året efter. Man får beräkna hur stor jordklump man kommer att orka med att ta. När rötterna blivit kapade börja de att bilda många smårötter i snitten. När du sedan flyttar trädet kan smårötterna på en gång dra upp vatten och näring till trädet. Rötterna får inte ligga öppet och torka utan ska ner i den nya gropen bums! Att vattna mycket vid en sån här flytt förstår de flesta, men tänk på att blad och barr dunstar mycket vatten, speciellt vid blåst och sol. Då kan man duscha trädet ofta för att behålla fukten. Till och med stammen dunstar lite vatten, så den kan man linda in med ett tyg under första sommarn. Det kan behövas när du flyttar stora träd. Att skugga med väv, lövsly eller annat material som andas är bra om du måste flytta vid olämplig tidpunkt. I somras flyttade jag en del mitt i sommarn, till exempel rododendron går bra då den har så samlat rotsystem och en liten spirea klippte jag ner hårt och knöt ihop en vit plastkasse över den som avdunstningsskydd. Vit plast släpper igenom lagom mängd ljus en sådan gång. De rötter som blivit skadade vid flytten ska också putsas med en sekatör så det blir fina snitt. Klipp liksom när du beskär träd, alltså vid en förgrening. Är växten du flyttat ganska stor behöver jorden hållas fuktig hela sommaren. Vattna så mycket att jorden blir fuktig också utanför rotsystemet, då finns det en vattenreserv. Att vattna ofta är inte bra för då blir jorden kall, och rötter växer bäst i varm jord. Varannan vecka kan vara lagom beroende på väderlek. Det ska regna mycket om du ska slippa vattna. 25 mm regn motsvarar 25 l vatten per kvadratmeter.