Fröså fina Marylandzinnia nu och du har blomning och buketter hela sommaren!

I somras prövade jag den lilla söta zinnian med namnet Marylandzinnia Zahara Double Raspberry Ripple´. Visst passar det flotta namnet på denna dubbla hallonrosa blomma med vit shattering! Den blir bara 40 cm och är lättplacerad. I rabatter och samplanteringar, i stora krukor blir den fin och i små buketter.

Marylandzinnia Zahara Double Raspberry Ripple´ Bild: Impecta

Att den sedan är lättskött, blommar hela sommaren, tål en del torka och lockar bin och fjärilar gör den bara bättre. Som grädde på moset behöver man inte så den tidigt, men vill man ha blomning hela sommaren är det lämpligt att så inomhus i april. Åtminstone här i norr.

Egna frön av zinnia

Så jag har precis sått, men hade bara några frön kvar i påsen från ifjol. Men jag tog också vara på några utblommade zinniablommor ifjol så jag hade många egna frön. Jag plockade blommorna när de blivit torra och sparade i kaffefilter. Nu smulade jag upp en torr blomma handen och skiljde på bosset och fröna. Fröna ligger längst upp i handen, de är hårdare och lite mörkare. En halv cm jord strös ovanpå fröna. Är man osäker på vad som är frön kan man alltid smula upp rubbet och strö ut. Nu blir det spännande att se vad som gror bäst. Mina egna frön eller de köpta sparade. Jag tror att egna frön som vanligt är bäst. Så testa i höst att plocka in frön av dina favoriter!