Gammal perenn i ny förpackning

Jag minns hur tant Jenny, vår granne, hade tusensköna, Bellis perennis,  som kantväxt längs sina rabatter. Hon hade en sådan där gullig gammaldags trädgård med den stora pionen tronande i mitten. Allt kommer igen så nu är bägge blommorna populära igen. Tusensköna används ofta i krukor och samplanteringar, och tål att stå ute på trappen. När den har gjort sitt i kruka är det bara att plantera ut den i trädgården. Den finns i vitt samt i olika nyanser av rosa och rött, även tvåfärgade sorter finns.

Bellis fr FLoradania

De frön av den dubbla varianten som jag sådde för många år sedan resulterade i massor av plantor som fröar av sig hejvilt. Det förekommer också problem med att den lilla enkla tusenskönan har spridit sig i gräsmattan. En del tycker det är fint medan andra vill ha en “riktig” gräsmatta med bara grässtrån. Tusenskönan trivs i sol till halvskugga i fuktig jord, men är så lättskött så den ger nog aldrig upp oavsett skötsel. En annan fördel är att den blommar hela sommaren. Inomhus vill den stå i soligt fönster.

 

2 reaktioner på ”Gammal perenn i ny förpackning

  1. En härlig bild och vackra färger. Har varit i Garden Centre idag, blev dock inte så mycket köpt, men de ska få in mer i slutet av veckan,sa det. Så det blir att åka tillbaka.

    1. Monica Söderström

      Det är ett sant nöje att få skaffa lite växter. Så ha en trevlig dag nästa gång du ska dit!

Kommentarer inaktiverade.