Glad att komma hem med en sådan på ytterdörren!

Strax efter midnatt kom vi hem från Cypern och möttes av denna på ytterdörren. Nog känns det bra!Välkommen hem

Med i bagaget fanns små presenter åt barnbarnen och olika godsaker från Cypern att dela ut åt deras föräldrar. Då man inte får ha vätska i handbagaget gäller det att packa bra för att få med sig hela flaskor hem, men hittills har det alltid lyckats. Mina tips om det kommer i annat inlägg. Under en ny kategori om resor får det bli. Halloumiosten var väldigt god så vi tog med några kilo i handbagaget. Det såg tydligen misstänkt ut, för väskan öppnades och ostarna fick gå en extra gång genom röntgen. Såg det ut som sprängdeg, tro??

Godsaker från Cypern

De gröna strimlorna är pomeloskal, något som jag knappast får tag på fler gånger, så jag har laddat upp att ha till kakor och efterrätter. Färgen gillar jag också – förstås! Den beigea skivan på fatet är Halva, en väldigt söt konfekt gjord av tahini och pistagenötter. Ser godare ut än den är. Det röda och svarta med kokos på, längst fram i bilden, är Cyperns hemgjorda godis. Det görs så att nötter eller mandlar träs på ett snöre och sedan doppas allt i en smet gjord av vindruvsjuice, mjöl och naturliga smaker. Inga konstgjorda tillsatser och ganska gott. I den röda är det rosenvatten och färgen kommer från granatäpple.

Siousioukus godis från Cypern

Inget socker är tillsatt, men det är ändå rätt sött, vindruvor innehåller ju socker. Kul att prova i alla fall, men jag skulle inte tro att barnbarnen gillar det. Smakar inte som det godis vi är vana vid, men så är det nästan bara sockret som är äkta vara i det godis vi äter!  Namnet på cyperngodiset är Siousioukos, uttalas shoshockos – visst liknar det mest långa tarmar där det hänger i godisståndet!

I nästa inlägg blir det plantering av sticklingar som åkt med hem från Cypern!

 

4 reaktioner på ”Glad att komma hem med en sådan på ytterdörren!

    1. Monica Söderström

      Tack! Ja jag förstår att du hittar mycket spännande på dina resor, fast man innerst inne gillar det svenska bäst. Jag upptäcker att jag är mer traditionell än jag trodde…

  1. Välkommen hem till vårt snöiga Sverige! Vilken trevlig välkomsthälsning. Den måste värmt hjärtat. Spännande med lokal mat. Det var ju märkligt att halloumin inte ville gå igenom. Sprängdeg … ja kanske … men en väldigt god sådan. Jag åt faktiskt halloumi igår kväll, inte så exklusiv som din men väl laktosfri. Är väldigt glad att det kommit laktosfria alternativ av många ostar.

    Önskar dig en skön vecka!
    /Anita

Kommentarer inaktiverade.