Godaste gourmetpotatisarna ligger nu i källarn’

För första året på länge har vi odlat potatis. Ingen stor odling bevars, jag köpte bara en liten påse sättpotatis som jag inte kunde motstå. Sorten har allt -otroligt god, tidig och går att lagra. Eftersom den är tidig hinner potatisarna växa sig riktigt stora. De ser ut som stora mandelpotatisar. Namnet? Jo, ‘Amandine’ – fina kockars favorit och även min!

potatis Amandine

Släta och fina, ja det var nästan som att plocka ägg. Sista åren vi satte potatis hade jag slarvat och planterat på samma ställe flera år, fast jag visste det inte var bra. Det blev bladmögel på blasten och knölarna ruttnade av brunröta. Sporerna blir kvar i marken och på kvarblivna småpotatisar och återkommer år från år. Minst fyra år ska man vänta innan potatis odlas på samma plats.

Vi husbehovsodlare vill ju inte bespruta så då får vi ta till andra knep. Till exempel ska det vara stort radavstånd så man kan kupa upp mycket jord som skydd mot sporerna, välja tidig potatis som man hinner skörda innan bladmöglet slår till på sensommaren och välja en plats där det gärna blåser lite. Instängt och fukt, det gillar bladmöglet. Har man ett större fält är det bra att sätta raderna i den vanligaste vindriktningen och med stora radavstånd så det blåser igenom. Fler tips finns för ekologisk odling, jag läste det på Nordvik, men var då mer intresserad av prydnadsväxter. Nu börjar intresset av det ätliga att komma alltmer, även hos mig. Till våren får jag komma med fler potatistips.

Börjar du nu drömma om fina potatisar, så planera för ett nytt potatisland på ny plats!

2 reaktioner på ”Godaste gourmetpotatisarna ligger nu i källarn’

 1. Mmm … jag älskar att odla potatis. Amandine odlade vi förr tillsammans med den röda Cherie men de senaste åren har vi bara en sort och det är Cherie. Orsaken är att vi tycker bäst om den och den ger enormt mycket. Men Amandine har vi som god tvåa. Vi brukar odla i pallkragar och stora krukor. Där byter vi jord varje år för att inte ha smitta kvar sedan tidigare år. I år satte vi dessutom en sen omgång i slutet av juli och dom skördade vi i helgen. Det var en enorm lyx att äta färskpotatis i slutet av september.

  Såg också ditt inlägg om torkade växter för att lindra förkylningar. Intressant läsning. Läkemalvan är fantastiskt vacker.

  Önskar dig en fin onsdag!
  /Anita

  1. Monica Söderström

   Då ska jag också prova Cherie, man vill ju gärna ha mycket skörd. Tack för tipset!ha en fin dag du också!

Kommentarer inaktiverade.