Godis från växtriket

Jag har någonstans läst att marschmallows förr gjordes med en växt som ingrediens. Och nu har jag hittat den! Ja, frön i varje fall. Läkemalvan, Althaea officinalis, kallas faktiskt för Marsch Mallow i en del länder. Den är nog inte särskilt ovanlig, men jag har då aldrig haft den.

Det torde dröja innan mina plantor är så stora att jag kan ta roten och göra äkta marschmallows. Men blommor ska jag i varje fall få i år, då den blommar redan första året.

Läkemalvan Marsh Mallow
Läkemalvan Marsh Mallow

Förr användes läkemalvan även som läkemedel. Ordet officinalis hittar vi i många växters namn, av det vet man att det är en medicinalväxt. Romarna använde den mot halsont, tandvärk samt magbesvär, och självaste Linné rekommenderade den mot hosta, smärta, luftrörsproblem samt njurinflammation. Olja av växten användes förr som myggolja.

Hoppas nu att jag lyckas med sådden, då torde jag väl få vara frisk i sommar! Är det någon av er läsare som provat på att använda läkemalvan? Hör av er och berätta resultatet!

En reaktion på ”Godis från växtriket

  1. Hmm coolt undrar om man kan äta minimarsmallows mot ont i halsen tro?? *hiHi*
    För ont i halsen har jag och min lille pojk…. vill bli frisk och komma ut i vårsolen. För nu är väl våren här? Det är ju några stycken som redan hittat tussilago.

Kommentarer inaktiverade.