För oss som bor rätt långt norrut finns det fortfarande fläderblomsklasar som nyss slagit ut. I zon 5 kan fläder klara sig,högre zoner blir nog problematiskt med övervintringen. Så nu kan vi i zon 5 frossa i fläderblom och en del som redan skördat kanske har blomklasar kvar i frysen. Här får du receptet jag använder, men jag brukar ta mindre med socker.
Fläderblomssaft
ca 3 1/2 l
50 fläderblomsklasar
3 skivade citroner (borsta citronerna i varmt vatten)
3 msk citronsyra
2 kg råsocker eller strösocker
2 l vatten
3 krm natriumbensoat
1. Lägg blomklasar, citronskivor, citronsyra, socker och natriumbensoat i en hink
eller stor bunke. Rör om.
2. Koka upp vattnet och häll det över blomblandningen. Låt stå i 5 dygn.
3. Häll upp i silduk och låt självrinna i 15 minuter. Häll upp på flaska.
Oj, oj,oj, du frestar verkligen! Tack!