Gräsklipp är toppen som gödsel

Du som följer bloggen vet att jag odlar mycket i sand och gräsklipp. All näring som behövs finns i gräsklippet. Jag har slutat använda färskt, därför att en sommar hade tydligen gräsmattan gått i frö och med gräsklippet sådde jag gräsmatta i rabatterna. Inte vidare praktiskt…

image

Idag la jag på lagrat gräsklipp som legat i svarta sopsäckar sedan ifjol. Där i säckarna hoppas jag att ogräsfröna har dött. Det liknar nu närmast gödsel och är superstarkt. Några cm tjockt räcker av sådant gräsklipp. Jag vattnar efter med hård stråle så det jämnas ut. Sedan behövs ingen ogräsrensning. Inte luktar det gott första dygnet, så därför lägger jag på det i god tid före nästa visning. Jag håller fuktigt med bevattning så förmultnar det fort och ser mest ut som jord. Inte mycket senare än 15 juli kan man gödsla för då får fleråriga växter svårt att klara vintern. Ettåriga växter och i trädgårdslandet kan man däremot fortsätta gödsla.