Huskurer mot löss och mjöldagg

 

Japansk rönn
Lössen har orsakat Carmenitarönnens krulliga blad

Denna sommar har ohyran frodats; allehanda larver här och var, massor av svartlöss på plommonträd, fläder och till och med på Carmencitarönnen och pärlrönnen. Dessutom mjöldagg på höstfloxen. Dylikt har jag aldrig varit med om. Min taktik mot ohyra är att låta dem hållas och hoppas på att naturliga fiender sköter jobbet. Att klämma ihjäl med fingrarna eller spruta med vattenslangen är de enda behandlingar jag brukar göra. Tidigare har jag inte heller haft några problem just med ohyra. Kan det vara vintrarna det beror på att det nu blivit så stora angrepp? Det har ju knappt varit tjäle, så de elakingarna har kanske levt vidare där under snötäcket.

Till slut kan man bli tvungen att spruta med något medel och då kan det vara idé att prova dessa recept jag hörde på TVprogrammet Grön glädje, men tänk på att om man sprutar med något medel dör ju också de nyttiga smådjuren, även vid användning av  biologiska medel.

Mot löss:

10 l vatten

2 dl såpa

3 dl rapsolja

1 tsk bakpulver

2 droppar diskmedel

Mot mjöldagg:

spruta med mjölk

 

MajLis Petterssons ( Odla med P1) recept mot mjöldagg:

1 l vatten

2 tsk bikarbonat

2 tsk såpa

Om man vill spruta med något svampmedel ska man växla mellan 2-3 olika så inte mjöldaggen blir resistent.

Mjöldaggen beror ofta på torka, så det går ju att förebygga med att undvika plantering på torra ställen, till exempel vid väggar, och att sköta vattningen förstås! Ofta angrips prakthäggmispel och häckkaragan så de får man se upp med. Att sätta en ny häck av dessa växtslag är ingen bra idé. En enstaka buske kan gå, då är det ju lättare att sköta vattningen.