Int´behöv´vi japansk lönn här i Norrland – vi har ju gyllenfläder!

Gyllenfläderns vårutspring är bra nog lika den japanska lönnens. Men en stor skillnad är härdigheten, min gyllenfläder har nu klarat många vintrar och till och med sorkens angrepp. Härdigheten anges till zon 5, men jag tror den klarar mer, den verkar väldigt tålig. Vill man ha japansk lönn får man pjoska rejält, eller ha den i kruka och ta in den för vintern. Gyllenflädern, Sambucus racemosa, blir ca 2 m hög och får en härlig gulgrön färg när bladen slagit ut helt. I bukett är den helsnygg, men tänk på att den är giftig!

Gyllenfläder, Sambucus racemosa
Rosablommande rodgersia med gyllenfläder i bakgrunden

Den vill stå halvskuggigt och inte för torrt. Det finns två namnsorter, jag tror att min heter ´Plumosa aurea´.  Vill du ha fler är det väldigt lätt att rota sticklingar, jag brukar bara sticka ner dem i jorden utomhus och vattna.

2 reaktioner på ”Int´behöv´vi japansk lönn här i Norrland – vi har ju gyllenfläder!

 1. Exakt! Ser ju ut som japansk lönn! jag bor ju nere i Skåne men även här är det ett toppenalternativ till dyra och långsamväxande japlönnar. När någon vill ha en rödbladig japlönn brukar jag visa rödbladig fläder ‘Black Lace’ och många nappar på denna perfekta ersättare.

  Kram

  1. Monica Söderström

   Då får vi känna oss nöjda här i norr då, fast ´Black Lace´ är nog inte gångbar här, då får vi ta Diabolon eller nån liknande.
   Kramar

Kommentarer inaktiverade.