Invintrad Törnrosa

Nu står både Törnrosas Kjortel och klockrankan i tvättstugan. Jag hoppas kunna klara dem över vintern. Svalt och ljust är vad som gäller och lagom med vatten. Jag har slagit på en liten lysrörsbelysning som tillskott, så får vi se hur det går. Klockrankan behöver ändå sås så tidigt, januari – februari, att det är bättre att pyssla om plantan några månader fram tills dess och slippa sådden. Även Törnrosa ska sås rätt tidigt.

Törnrosas kjortel (1)

Törnrosan stormtrivdes denna sommar, det berodde nog på den fina jorden den fick. De gula säckarna vi hade med “Vår egen jord” är väldigt porös med mycket lecakulor och innehåller både snabb- och långtidsverkande gödsel. Jag har hört många klaga i sommar, på att Törnrosan inte velat ta sig. Det torde bero på att jorden varit för blöt, vilket den inte gillar. Sällskap i källaren har den nu av syrenfuchsian på stam och den vita varianten av Afrikas blå lilja.

Törnrosas kjortel (3)

Allt eftersom ramlar nu de purpursvarta trattarna ner, men kvar är de cerise kjolarna. Inuti dem utvecklas frökapslar som ser ut som små vita ballonger. De innehåller massor av frön som brukar ha väldigt bra grobarhet. Färskt är bäst! Om allt nu klaffar kommer jag att få massor av frön!

Törnrosas kjortel (2)