Isen släpper och trädgården drar!

Idag fick jag en liten stund i trädgården i Nordingrå. Så härligt när ljuset är här, snön börjar försvinna, och det är ljumt ute! Och ser du, redan börjar isen släppa!

Den här veckan har det blivit lite bloggande, det har varit som en kapplöpning mot klockan. Två föredrag har jag hunnit med, två kurskvällar och sedan till revisorn i dag, för deklarationen. Så skönt att ha den klar i tid. Det är inte min grej att sitta med sådant sista dagen. På väg hem från revisorn i Härnösand fick jag min stund i trädgården. Bra att kolla upp så inte solskyddet på rosorna blåst bort och så behövde jag en stund för att ympa mina plommonträd. Några dåliga mobilbilder ger en liten vink om hur man gör.

Ympa in nya sorter är inte särskilt svårt, det är som vanligt: om man vet hur. Kursen som skulle vara i vår har ställts in. Några fler deltagare behövdes, så jag hoppas de intresserade återkommer nästa år och att några fler kommer till. Den här tiden (här i norr) bör plommonträd ympas, då med läggymp, som innebär att jag på det här snittet i befintlig gren, se bild, ska fästa en kvist i ungefär samma grovlek, och med motsvarande snitt i samma vinkel.

Jag använder sådan ymptejp som sakta förintas av solljuset. Den går att dra ut långt och fäster bra. Den nya lilla kvisten måste sitta riktigt stadigt och ingen luft får komma in. Konsten är att få kontakt mellan kambium på kvisten och trädets gren. Kambium är ett skikt under barken. Här var ympkvisten lite för smal, då ser jag till att det stämmer på ena sidan i alla fall. För det mesta går det bra, men plommonympning samma tid som barkympning av äpple i maj/juni har svårare att ta sig. Nu blev det lite termer, men är du intresserad och bor i närheten kan du gå kurs nästa år. Det är SÅ kul att få många sorter på sitt befintliga träd, och att skapa sina egna små träd från början! Jag avslutar med en skön havsbild tagen längs E4 på väg hem. Ett härligt mörkblått hav längst därute. Våren är här! Ha en skön helg!