Julblommor 3: Så håller sig hyacintbuketten längre och doftar som mest eller minst

Hyacint i kruka är julens blomma helt klart, så att ta steget till buketten är inte långt. Tillsammans med silketall blir det en härlig vinterbukett. Jag fick tag i så fina ljus- och mörklila sorter, inte behöver allt vara rött den här tiden!

Snitthyacinter med silketall
Snitthyacinter med silketall

Alla lökväxter drar iväg om de får för mycket vatten, så även hyacint. Därför snittade jag inte stjälkarna alls när jag kom hem med blommorna. Lökväxter kan dra vatten ganska bra ändå. Och ha bara 5 cm med vatten i botten så kan de inte suga åt sig så mycket. Några av blommorna verkade slå ut dåligt så dem gav jag ett snitt efter några dagar. Man får helt enkelt hålla lite koll. På de flesta snittblommor ska man göra ett snett snitt för att de ska suga vatten bra, men lökväxter skär man bara rakt av. Att byta vatten varannan dag är alltid bra, annars bildas bakterier i vattnet som förkortar livslängden. Och om du ställer blommorna svalt nattetid håller de längre. Eller kanske på dagen istället, för dig som jobbar dagtid.

Julmys med hyacinter i vas
Julmys med hyacinter i vas

En del tål inte doften, då väljer man vita hyacinter och vill man frossa i hyacintdoft väljer man blå. Ibland finns det också en doftmarkering på förpackningen. Hyacinter växer vilt i Turkiet och Syrien, där de blommar på våren, precis vad de gör även här på friland.  Du gräver bara ner lökarna på hösten på samma sätt som andra lökar. De brukar klara vintern men blommar som finast första året. Så här blommade det i Holland när jag var där med floristklassen.

Läckra färger på hyacinterna i Keukenhof, Holland
Läckra färger på hyacinterna i Keukenhof, Holland