Julinspiration mat och bak del 1 LUSSEKATTOR

Lussekattor av saffransdeg blir en mjukstart bland alla godsaker. Jag åt en köpt lussekatt idag. Sådana avstår jag gärna ifrån i fortsättningen. Mitt recept liknar Leilas recept men med vissa förändringar och mina lussekatter liknar verkligen kattor. Jag gör precis som en kringla men vänder undersidan upp på den och låter snibbarna sticka ut som öron.

Lussekattor av saffransdeg

Från min gamla kokbok som hängt med i ett 40-tal år, brukar jag baka olika traditionella motiv. Idag väljer jag kyrkporten. Den bullen blir ett bra fika när vi kommer hem från julottan.

Min gamla kokbok lussebrödmotiv

Resten av degen kavlar jag ut och gör vanliga bullar. Brer på mjukt smör och river mandelmassa över. Rullar ihop till en lång rulle och skär i 3 cm tjocka bitar som jag gräddar i pappersformar.

Lussekattor och kyrkporten av saffransdeg

Receptet:

5 dl mjölk
3 påsar saffran
50 g jäst
½ tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 dl strösocker
250 g mager kvarg
120 g mjukt smör
ca 16 dl vetemjöl special

Värm mjölken till fingervarmt tillsammans med saffranet som först stöts i mortel med en sockerbit. Häll allt över den smulade jästen och rör tills den är löst. Blanda ner saltet, vaniljsockret, sockret och kvargen. Tillsätt hälften av mjölet och rör tills det är jämnt blandat. Tillsätt smöret i klickar och resten av mjölet (spar lite till utbakningen) och bearbeta degen extra länge, minst 6 minuter i maskin. Låt degen jäsa till dubbel storlek täckt av en handduk. Baka ut och låt jäsa igen. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 250 grader för lussekattorna och mindre bullar, 200 grader för kyrkporten.

3 reaktioner på ”Julinspiration mat och bak del 1 LUSSEKATTOR

Kommentarer inaktiverade.