Julinspiration mat och bak del 9: Hembakad leverpastej

I år har jag tagit fram en del gamla julrecept. Struvor har jag gjort och idag blev det leverpastej efter ett familjerecept. Formen har jag klätt med späck i rutor precis som man gjorde förr. Tillsammans med hemgjord rödbetssallad blev den en del av dagens jullunch med en del av barnen och deras familjer. Så nu är det avsmakat och godkänt!

Hemlagad leverpastej (1)

Hemlagad leverpastej (2)

Jag har inte gett mig på att göra min egen korv, som blivit så populärt, leverpastejen känns enklare och som ett lagom stort projekt.

Här får du receptet:

Leverpastej

Gräddas i 200 grader i 1 -1,5 timme

500 gr lever (spolas av i kallt vatten)
220 gr fett fläskkött (eller fläskkött och späck)
15 ansjovisfiléer
2 vispade ägg
1 3/4 dl grädde
2 tsk salt
1-2 kryddmått mald vitpeppar
1 tsk tryffelolja (kan uteslutas)
späck till formen

Mal levern, fläsket och ansjovisen 2 ggr. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Häll i en brödform klädd med späckrutor (de kan uteslutas). Grädda i ugnen i vattenbad på så sätt att du ställer brödformen i en långpanna som fyllts med vatten som värmts upp. Täck med aluminiumfolie.

Hemlagad leverpastej (3)

Precis som med julskinkan är det extra gott att provsmaka när det är nygjort.

Hemlagad leverpastej (4)