Julpyssel dan före dan

 Julpynt av apelsiner med stjärnanis och kryddnejlikor

Det roligaste i julförberedelserna är pyntet och så julgodiset. Med ett ciselingsjärn gjorde jag mönster på några apelsiner, pyntade med härligt doftande stjärnanis och kryddnejlikor och trädde igenom en kraftig najtråd att hänga upp i. Bra att ha i fönstret som sällskap till min enda amaryllis. Alla julstjärnor har åkt ut då jag blivit väldigt allergisk.

Fransk nougat (1)

Fransk nougat har försvunnit ur Aladdinasken – vem har röstat bort den?- så jag provade ett recept på hemkokt. Omständligt men jag hoppas på ett gott resultat. Provsmakning imorgon när den mörka chokladen har stelnat.

Här är receptet:

Fransk nougat

5 dl socker
1 kryddmått salt
1,5 dl sirap
1 1/4 dl vatten
2 äggvitor
Hackad mandel, coctailbär eller valfria bär och nötter

Hacka först mandel och bär, jag proppade i rostad mandel, jordnötter, pecannötter och paranötter. Dessutom coctailbär, torkade blåbär, körsbär och tranbär.

Blanda socker, salt, sirap och vatten och koka kraftigt utan lock tills temperaturen är 150 grader.  Vispa under tiden äggvitorna till fast skum. När sockerlagen är färdigkokt hälls den i en smal stråle ner i äggvitorna samtidigt som du vispar kraftigt. Lagen är jättehet så det är bra att ha hjälp att hälla i. Fortsätt att vispa tills smeten svalnat. Elvispen kan bli för varm av så lång vispning, så då är hushållsassistenten ett bra alternativ mot slutet av vispningen. Tillsätt nötter och bär och häll upp smetenpå bakplåtspapper i en liten form. Kyl och skär i bitar. Doppa i mörk choklad.

Jul på Macy´s i Chicago (19)

Granen tog vi in i kväll, men den är betydligt mer snålt pyntad än som det såg ut ut Chicago när vi var där i november. I skyltfönstren var baket igång med löpande bandet och rörliga dockor som jobbade på.

Jul på Macy´s i Chicago Dockor julbak 

I nästa fönster sprang barn och betjänt runt runt… Härligt att se allt. tycker jag, man kan väl få bli som barn på nytt nån gång ibland. Jag tänker på när jag var liten och det var julskyltning på “Kopra”- konsumaffären i vår lilla by ute i Nordingrå. Fascinationen var stor över granen de hade på bron. Stora glödlampor i olika färger istället för ljus. Och så några leksaker i fönstret. Det var tider, det.

Jul på Macy´s i Chicago Dockteater

 Nu är det snart julafton – Happy Holiday!

Jul på Macy´s i Chicago (11)