Röd och grann, söt och seg, med mörk choklad som smälter i munnen. Denna kaka försvarar väl sin plats bland de 24 recept jag bjuder på under denna adventstid, ett recept per dag fram till julafton! Biskvierna är inte svåra att göra med färdig mandelmassa, men det tar extra tid att både göra smörkrämen, bre på den och doppa i choklad. Men värt det! Hembakade är många gånger godare än de köpta.
Lingonbiskvier 30 – 60 st 175 grader i ca 15 minuter
400 g mandelmassa (med 50% mandel)
2 1/2 dl socker
3 äggvitor
Lingonsmörkräm
100 g frysta lingon
2 msk socker
200 g smör, rumsvarmt
1 – 1 1/2 dl florsocker
1 krm äkta vaniljpulver
Garnering: 200-300 g blockchoklad och ev guldpulver
- Riv mandelmassan ner i en bunke, tillsätt socker och äggvitor och vispa med elvisp 10-15 minuter.
- Spritsa eller klicka ut på bakplåtspappersklädd plåt. Jag gör alltid små biskvier, speciellt till jul när jag har många andra kakor. Tänker du bjuda på bara biskvier, då kan de stora passa.
- Platta till klickarna något. Enklast med ett finger doppat i kallt vatten.
- Grädda i ugnen tills de är lite ljusbruna i ca 15 minuter. För lång tid ger torra kakor. Väljer du att göra många små blir tiden förstås kortare.
Smörkrämen:
- Koka lingon och socker i ca 10-15 minuter. Tillsätt lite vatten om det riskerar bli torrt. Mixa och pressa sedan igenom en trådsil med hjälp av en sked så att du har 2 msk lingonpure’. Vill du ha rödare smörkräm är det bara att göra mer. Låt svalna helt.
- Vispa smör och florsocker smidigt och blanda ner pure’n samt vaniljpulvret.
- Bred krämen på de helt kallnade kakornas undersida, så att krämen bildar en liten topp.
- Ställ svalt eller en stund i frysen, tills smörkrämen är hård.
Garnering:
Smält blockchokladen över vattenbad eller i micron. Doppa de kalla kakorna med krämsidan ner i chokladen och lägg upp på bricka med bakplåtspapper. Chokladen stelnar fort så vill du strö på lite guldpulver får du vara snabb!
Förvaras helst i frysen och tinas i kylen. Godast kalla.
Oj, vad det ser gott ut! Länge sen jag bakade biskvier för det är ju rätt mycket pyssel, å andra sidan ett smarrigt bakverk som även den glutenintolerante kan unna sig ibland.
Ha det fint
/Anette
Ja en glutenallergiker behöver också nåt sött o gott! Det gäller bara att man tål mandel iaf…