Kasta inte maten!

Vi svenskar kastar mycket mat, som många gånger är riktig, men säkert ibland också för att resterna blir bortglömda i kylen. Butikerna torde också kasta kopiösa mängder, för de får ju inte sälja när datumet gått ut. Däremot kan de rea varorna några dagar innan. Sådana gånger passar jag på att fynda för frysen. Idag blev det laxfilé till halva priset. Jag gjorde både några påsar med portionsbitar med plast emellan som blir bra snabbmat och påsar med stora bitar för gravning. Att grava lax är superenkelt och blir godare än köpt. Receptet kommer här närmare jul.

Lax före utgående datum

Att se, lukta och smaka visar om maten är ätlig. Så har folk gjort i alla tider. Observera att Livsmedelsverket varnar för vakuumförpackad  gravad och rökt fisk som bör ätas upp fort då den annars kan ge listeria som är farligt för gravida, sjuka och gamla. Men om man värmer upp till minst 70 grader är det aldrig någon fara. Bäst före-datum på ex mjölk och ägg är satt med marginal och klarar sig oftast längre. Ja ägg som förvaras kallt kan klara sig en månad längre. Även yoghurt, creme fraiche och liknande har hög hållbarhet. Däremot bör man vara mer noga med sista förbrukningsdag som står på vakuumförpackad fisk och köttfärs.

Här finns många kloka råd: http://slangintematen.se/tips/ Och HÄR finns en guide.