Klematis m fl härliga höstblommande klättrare

Jo men visst – det blommar ju fortfarande för fullt på sina ställen! I somras beklagade jag mig när pioner och gammaldags rosor blommade över så fort. Jag tänkte att det inte blev så mycket kvar. Men då hade jag glömt klematis.

Klematis ´Jackmanii´ och en okänd

Klematis kan vara kinkig men har den väl tagit sig återkommer den troget. När jag tittar ut genom sovrumsfönstret på morgonen här i sommarstugan, möts jag av portalen med ´Jackmanii´s pråliga blommor. Ja det är ett suterränghus så jag ser portalen ovanifrån. När vi renoverade och isolerade sovrummet flyttade vi fönstret hit. Alltid så härligt att titta ut i på morron nu när jag ser trädgården.

Min morgonutsikt just nu

När jag planterade klematisen för många år sedan, där i lite för skuggigt läge ville den inte ta sig så jag tänkte flytta den. Med de långa somrarna vi har nu hinner den ge allt och blommar långt in på hösten när annat gett upp. Jag fick ställa in flyttningen då rötterna bitit sig fast långt ner. Vid plantering behöver klematis en grop som är minst 50 cm djup, för där hålls rötterna.

Klematisen har etablerat sig bra och vill inte alls flytta!

Texensis-klematisen ´Princess Diana´ har jag länge önskat mig. Ovanliga tulpanformade blommor. Fint att den fått den berömda prinsessans namn. Känns som att blomman skulle passa henne. Jag planterade en för några år sedan och den försvann. Så ifjol satte jag en till och i år har bägge två kommit upp. Så kan det hända, rötterna växer till under jord och plötsligt dyker den upp och överraskar! Den räknas inte så härdig men hos mig får den växa väldränerat i sand och gräsklipp. Då har den förutsättningar att klara klimatet. Visst är blommorna vackra och annorlunda?

Clematis Texensis-Gruppen ´Princess Diana´ och Clematis ´Jackmanii´

´Julii´ brukar blommar tidigt, i juli som namnet säger, men tar en omgång till denna långa sommar. Den liksom många andra härdiga sorter vi använder i Sverige kommer från Roogoja i Estland. De är en av de störst klematisförädlarna och har också kalla vintrar. Vill du se mer klematis, titta in HÄR och se en video på Roogojas hemsida.

Clematis ´Julii´ från Estland

En annan trevlig klätterväxt är Adlumia fungosa som egentligen inte har något svenskt namn, men kallas ibland slingerhjärta. Den är tvåårig så här ser vi fjolårets småplantor som vuxit ända upp på väggen inunder taket. De fröar sig själva så jag behöver egentligen inte göra något alls åt dem. Söta små rosa blommor som liknar hjärtan. Ja visst blommar det än, även dahlior och andra sommarblommor. Inte ens hos min syster i inre Lappland har det varit nattfrost än. Och ’Jackmanii’ blommar hos henne inzon 6-7. Man ska aldrig ge upp…

Slingerväxt Adlumia fungosa