Knepen för att så Törnrosas kjortel (så hon vaknar ur törnrosesömnen)!

I sagan om prinsessan Törnrosa blev hon väckt först efter 100 år. Fröna från Törnrosas kjortel kan också vara svårväckta, men här kommer råden så du kan lyckas.

Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum
Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum

Fyll en låg kruka med såjord (en tom plastask för tomater eller vindruvor är perfekt) och slå krukan några gånger i bordet så blir jorden lagom packad. Släta till ytan utan att trycka till. Jag brukar helt enkelt använda en gammal sked. Strö ut fröna glest på ytan och lägg ingen jord ovanpå, då fröna är ljusgroende.

Duscha på så fröna får jordkontakt
Duscha på så fröna får jordkontakt

Ställ så krukan i några cm djupt vatten så jorden kan suga upp fukt. Jag använder gamla köttfärstråg att ställa krukorna i. När jorden börjar mörkna i ytan har den sugit åt sig vatten. Låt inte krukan stå längre i vattnet så jorden blir dyblöt. Spraya vatten på fröna så de får bra kontakt med jordytan.

Dra plast över så inte fröna torkar ut
Dra plast över så inte fröna torkar ut

Det som kan gå fel är att fröna torkar ut, där de ligger på ytan. För att hindra det, ska du dra en bit plastfolie över, och fästa med ett gummiband, eller dra en plastpåse över hela krukan. Det kan ta mer än 10 dagar för groningen och under hela tiden får fröna inte torka.

Ställ krukan på värmegolvet
Ställ krukan på värmegolvet

Varmt och skönt vill Törnrosa ha det för att gro, så ställ krukan på badrumsgolvet, om du har golvvärme. 25 grader är idealet. Då brukar hon vakna snällt. Har du inte golvvärme kan du pröva att ställa i skåpet ovanför kylen, bara några dagar. Sedan måste det ljus till. Ovanför ett element kan det också bli ganska varmt.

Vilken härlig färg när solen lyser igenom de purpurröda trattarna!
Vilken härlig färg när solen lyser igenom de purpurröda trattarna!

När fröna har grott vill de hade det svalare, 18-20 grader, och mycket ljus så de inte ränner iväg och blir smala som sytrådar. Plasten tas också av. När plantorna fått några blad ska de sättas en och en i små krukor. Nu tål de inte att växa blött, så vattna försiktigt och låt torka upp mellan vattningarna. Ett luftig jord, som U-jord eller Vår bästa jord med lecakulor är bäst, för den tar inte åt sig för mycket vatten. När småplantorna vuxit på sig kan du sätta dem tre och tre i en stor urna eller en och en. Mycket jord vill Törnrosa i varje fall ha. På sommaren trivs de att stå ute och när vintern kommer går de att spara i ett svalt och ljus utrymme.