Min favoritperenn?

Direkt när jag såg temat för Blommig Fredag tänkte jag på bitterskråp, Petasites japonicus. Den är så ståtlig med runda meterstora blad på höga stjälkar. Den är verkligen frodig och snart liknar det en djungel! Ja, det var just det – växtkraften! Den är både ståtlig och framfusig, en riktigt självsäker gynnare.

Bitterskråp med flikrabarberns höga blomställningar i bakgrunden (2)
Bitterskråp med flikrabarberns höga blomställningar i bakgrunden

Ja den blir som ett ogräs, men ack så vacker. De gulgröna blomkolvarna som sticker upp ur jorden tidigt på våren gör mig så glad. Men sedan… ja oj vad vi har grävt, både mannen med maskinerna och jag. Bitterskråpen sprider sig med blixtens hastighet och har snärjt in sig i rhododendron, grönlilja, bergvallmo och allt möjligt fint i mitt lilla woodland. Vi grävde bort nästan all bitterskråp i somras, men jag förstår att vi får ta en törn detta år också. Minsta rotbit blir en ny planta. Någon som vill ha? Jo med en rejäl rotspärr och koll så är det ändå en härlig perenn och inte så vanlig, faktiskt. Kanske på grund av spridningen. I närheten av min manchuriska valnöt skulle jag vilja göra en djungel – där passar den.

Petasites japonicus Bitterskråp
Bitterskråp i tidig vårblomning

Nån sorts hatkärlek känner jag till bitterskråpen, jag vill inte vara utan den, men den lever sitt eget liv och bryr sig inte om vad jag tycker. Visst är den en favorit men jag har egentligen massor av favoritperenner. Perenner är nog den kategori som har flest inlägg här på bloggen, och det finns många ädla sorter som borde lyftas fram. Men det kommer väl fler tillfällen… HÄR kan du i varje fall se en verklig skönhet, som håller sig på plats också! Många nya plantor ligger i sina krukor under snön och väntar på våren. De som köpte plantor ifjol kommer inte att ångra sig kan jag lova!

OBS!! Du har väl inte missat gårdagens tävling om den nya Trädgårdskalendern från Ordalaget?

HÄR hos Blommig Fredag kan du hitta många fler favoritperenner!

11 reaktioner på ”Min favoritperenn?

  1. Läcker men väldigt läskig! Tack för varningen. Inte vill man sätta in en som sprider sig så otäckt. Rätt placerad långt från rabatter är den säkert en tillgång.
    Trevlig helg!

    1. Monica Söderström

      Vad roligt att jag fått öppna ögonen för denna djungelväxt. Tydligen ny för de flesta!

Kommentarer inaktiverade.