Naturens solfångare

Denna vecka är SOLEN temat på “Blommig Fredag”. Det temat tänder jag på. Jag är så fascinerad av naturens fantastiska samspel. Tänk att växterna med hjälp av solljuset och all koldioxid som vi människor producerar i övermått kan växa och tillverka kolhydrater i sina celler. Kolhydrater som blir mat för djur och människor, ved att elda med och trä att bygga av. Kossan äter gräset och vi får dricka mjölken och äta köttbullarna. Näringen bildar blodsocker så att hjärnan fungerar och musklerna får energi. Nog är det bra fantastiskt, hela kretsloppet i vår värld, hur allting hör ihop ända ut i universum. Alla behövs och vi människor, skapelsens krona, är beroende av minsta grässtrå. En orsak för oss att vara rädd om vår miljö.

Klicka här så kan du läsa min artikel “Solfångare och jordbrukare”.

När man tänker på miljön, så går tanken osökt till problemet med all koldioxid vi människor släpper ut. Forskare brukar försöka hitta lösningar på olika problem, men här finns redan lösningen. Inte behövs det att  forskarna ska uppfinna en maskin som konsumerar koldioxid och producerar syre. Nej, det är bara att plantera TRÄD! Tänk vad fantastiska träd är! Fotosyntesen, när träden räddar vår miljö, gör ju forskarna arbetslösa i det här fallet.

Visste du att när ett träd växer 1 m3 i volym suger det upp 1 ton koldioxid och ger 700 kg syre! Man räknar med att en normal bensindriven bil behöver 25 träd för att suga upp koldioxiden. Så det är bara att sätta igång och plantera då!

Det är lätt att bli missmodig när man hör att regnskogen försvinner med storleken av en fotbollsplan VARJE  SEKUND, eller 4,6 miljoner ha/år- lika stort som Grekland. Men vi har ju lösningen SOL+TRÄD, så vi får göra som Martin Luther sa: Om jag tror att världen kommer att gå under under i morgon, planterar jag ändå ett träd i dag. Det är framtidstro, det!

Till sist bjuder jag på en solnedgång från våra vackra trakter!

Solnedgång över Ullångersfjärden, Höga Kusten
Solnedgång över Ullångersfjärden, Höga Kusten

 

 

 

 

 

 

 

 

19 reaktioner på ”Naturens solfångare

 1. Tack för ett informativt inlägg. Känns bra att jag har planer på att plantera tre träd den här säsongen. Får se till att komma till skott med det så jag fortsätter ge liv åt oss alla.
  NU ska jag läsa din artikel 🙂

  Trevlig söndag!

 2. När vår kommun meddelat att de vill förtäta samhället, skövla skogen, har jag protesterat. Jag anser att växter, skog, blommor, blad gör nytta även inne i samhällena, gör miljön friskare.

  1. Monica Söderström

   Märklig kommun, efter sin tid. Många städer satsar ju på planteringar för att invånarna ska må bättre. Här hemma i Övik är det då så, och tänk t ex på Enköpings Parker!

 3. Heeelt fantastiskt inlägg, TACK ! Ja det behöver man påminna sig om gång på gång. Just nu skulle jag vilja skicka ditt inlägg till vårt gatukontor som har skövlat vår å-kant i stan mot bättre vetande och avverkat 47 TRÄD !!! Trots att många var märkta och inte fick tas ner för länsstyrelsens miljöenhet ! Åh vad arg jag är 🙁 Gamla fina pilar som hängde ut över ån…så vackra, snyft ! Du gillade mina nya plantbord, här är länken till dem på blocket http://www.blocket.se/ostergotland/Vaxthusbord_45483543.htm?ca=14&w=1&last=1
  Lisa/Lisas trädgård

 4. Hej!

  Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

  Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

  För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

  Med vänlig hälsning,
  Emilie
  Hittarecept.se

 5. Tänkvärda ord om solen och vår miljö! Jag är glad att vi sparade alla vackra träd i vår trädgård så att de får göra nytta i miljöns tjänst! Att de sen är vackra att se på är ju en extra bonus! Ha en skön helg!/ Titti

 6. Vilka kloka ord och det är så sant som du skriver! Så vacker bild med solen som speglar sig i himlen och vattnet!
  Ha en härlig fredag!
  Kram Hélena

 7. Många tankvärde ord om vår natur.jag älskar träd, skulle ha fler om min koloni hade tillåtit det. Martin Luther han var klok han.
  Vackert det är hos dig.
  Ha en fin fredag
  Kram Meta

 8. Tänkvärda ord. Visst är naturen sinnrik, och så dum mänskligheten är som förstör. Och tänk om vi kunde använda mer av solens energi! Rent och miljövänligt.
  Ha en skön helg!

 9. Så sant det du skriver. Jag gråter inombords så fort jag ser ett gammalt vackert träd fällas. Träd är livet och jag försöker, trots min lilla trädgård, att ha träd. Annars blir det ju ingen ‘träd’-gård 🙂

  Önskar dig en riktigt fin helg!

Kommentarer inaktiverade.