Nu är bra tid att dela liljorna

Liljor är bland de mest lättodlade trädgårdsblommorna enligt mitt tycke. De är hållbara fina snittblommor och förökar sig lagom mycket. Dessutom är de ståtliga och stadiga. Utan överdrift kan jag säga att jag samlar på liljor. En av mina senaste, den asiatiska ´Landini´är ett riktigt kap. Så otroligt vacker med mörka sidenskimrande kronblad.

Lilja Landini
Asiatisk lilja ´Landini´

Runt moderlöken bildas smålökar som fort kommer i blomning, så att av en enda lök finns snart en rugge med många stjälkar. När det till slut blir för trångt är det lätt att gräva upp och plantera ut på fler ställen. Några veckor efter blomningen är bästa tiden. Egentligen ska liljor planteras på hösten men då finns sällan lökarna att köpa. Men det finns kanske någon trädgårdsvän som har över.

Orientalisk La Reve och vit asiatisk lilja
Orientalisk La Reve och vit asiatisk lilja

Mitt bästa knep för att lyckas med liljor är att odla dem i sand och gräsklipp. Sanden gör att liljorna får torrt på hösten vilket förhindrar att de ruttnar, som egentligen är det enda hotet. Vår och försommar vill liljor gärna  ha mycket vatten som de får av markfukten efter snösmältningen. Har du redan sandjord är det bara plantera direkt, men för mig som har kompakt jord behövs åtgärder.

Gör så här:

Ersätt befintlig jord med 30-40 cm djup sand av grovlek 0-8 mm. Se till att vatten inte kan bli stående i gropen, i så fall är det bättre att anlägga rabatten 20 cm över marknivån. Att luckra i botten med en grep är också bra. Plantera liljorna ca 15 cm djupt och lägg på 10 cm färskt gräsklipp 2 ggr under försommaren och fram till mitten av juli. Om du anlägger en ny rabatt i höst ska du bara lägga på lite gräsklipp.

Låt löken luta lite så rinner det inte in så mycket vatten mellan lökfjällen. Stjälken dra sig ändå rakt upp. OM du inte vill byta ut jorden mot sand, så lägg ändå en rejäl näve sand runt själva löken så hålls den torrare. Med asiatiska liljor fungerar det bra, men de frodas bättre i bara sand.