Odla egna GOOOODA blåbär

Varför skulle du ha blåbärsbuskar i trädgården när skogen är full? Ställer du den frågan har du inte smakat de stora söta du kan odla i trädgården. Fyra gånger så stora som de vilda och inte färgar de av sig heller, dessutom passar de bra att frysa in. Om nu något skulle bli över!

Vaccinium Angustifolium-Gruppen, det är hybridblåbären som är korsningar av olika amerikanska vildväxande sorter. Bland de sorter som ger mest bär är Northland, Patriot och Northblue. De låga sorterna ger inte lika mycket bär men har fördelen att de har skydd av snön under vintern och dessutom får alla buskarna en fin höstfärg.

Här i zon 4-5 finns rätt många härdiga sorter att välja på. För er som köpte buskar av mig på Trädgårdsmässan i Övik- och för er andra för den delen kommer här lite skötselråd:

Jorden ska vara porös och genomsläpplig, med lågt pH. Rododendronjord från butiken funkar, men blanda gärna in grov sand och material från skogen (se nedan). Har du sandjord blandas den med grov okalkad torv, barrträdsflis/bark, mossa och skogsförna med vissna barr, kottar och kvistar. Har du lerjord måste den bytas ut med minst 50 cm djup och uppåt en meter brett. För att slippa gräva så mycket kan du odla i upphöjd bänk tillverkad av plankor eller pallkragar, med exempelvis 2-3 dm ovan markytan och urgrävning för resten. Då blir jorden också varmare vilket gynnar blåbärsbuskarna. Ytan kan du täcka med bark eller svart plast- typ Mypex. Gödsla varje år med komposterad kogödsel eller rododendrongödsel, inte hönsgödsel då den innehåller för mycket fosfor. För pollineringen är det viktigt med ett soligt, lugnt läge, helt nästan helt lä. En del buskar är självfertila, men de flesta vill ha kompisar av andra sorter för att ge mycket bär.

Vattning är viktigast, men inte för stora mängder åt gången, då det kan bli syrebrist i jorden. Använd gärna regnvatten, då det har lägre pH än vattenledningsvatten. Buskarna har litet rotsystem, så gödseln ska läggas nära buskens centrum. Plantera i ogräsfri jord, för buskarna kan bli gamla och kommer att stå på samma ställe i många år. Stora plantor tar sig bättre.

Hoppas du ska lyckas och att du hinner före fåglarna när det är dags att plocka! Alla möjliga knep har provats, men nät är ju det säkraste. Amerikanska odlare sprutar bären med socker så att fåglarna får dålig mage! och undviker bären.

 

2 reaktioner på ”Odla egna GOOOODA blåbär

  1. Intressant läsning! I våras fick jag två blåbärsbuskar av min sambo som nu står planterade i trädgården. Planterade dem i ogödslad torv som jag blandade med den befintliga jorden. Myllade även ner lite barr från skogen och tillsatte även lite rhododendron gödsel. Blommorna har kommit och hoppas på goda blåbär mot slutet av sommaren nu! Det du skrev om att bespruta dem med socker visste jag inte, det kanske man ska lägga på minnet om fåglarna ger sig på mina blåbär 🙂

    När jag ändå är här och skriver tänkte jag även berätta om den Dahlian jag vann av dig (Arabien Night). Den står i kruka på min altan och har växt upp jättefint. Nu är den omkring 50 cm hög men inga knoppar syns än, men det är nog lite tidigt.

    1. Monica Söderström

      Dina buskar har fått det bra,du kan det där.vad bra att din dahlia inte har ränt i väg inomhus, den kommer att bli fin ska du se! Mina dahlior står fortfarande i växthuset, och ska ut fort efter järnnätterna, det värsta är att jag har så många, så jag måste verkligen tänka efter vart de ska få sina boplatser.

Kommentarer inaktiverade.