Omtyckt av fjärilar och mig!

Tithonia rotundifolia

Orange är långt ifrån min favoritfärg, men inkakragen, Tithonia rotundifolia, är jag lika förtjust i som fjärilarna är. Den liknar gerbera fast den har mindre blommor, men till snitt fungerar den lika bra. Tänk vilka färgsprakande buketter den ger!

Tithonia rotundifolia

Den är ettårig och måste sås på nytt varje år. Då den inte är vanlig i handeln, så det blir till att så själv, vilket inte innebär några svårigheter. Så inne i april med fröna på jordytan. Inkakragen växer fort och blir nästan som en buske, ca meterhög.

solros och inkakrage

Jag valde inkakragen till min första plantering på mitt jobb i Själevad förra året. Med hjälp av komposterad kogödsel och ett rejält lager gräsklipp blev den så här frodig. Den låga  solrosen heter ´Sunspot`.