Perenner för alla lägen – till och med på graven

Det finns en perenn – ja fler ändå – för varje läge, jordmån och behov. Dessutom går många perenner lika bra i Norrland som söderut, ja ibland ännu bättre, då vi oftast har ett snötäcke som skyddar. Hos perennen är det bara de underjordiska delarna som ska övervintra och under snön mår de lika bra som om de isolerats med sågspån. I år kommer jag att plantera perenner på några gravar som jag har ansvar för. När de väl är etablerade behöver de inte lika mycket vattning, pyssel och puts som sommarblommorna. Billigare blir det och faktiskt finare. Redan när snön börjar smälta kan några lökväxter titta upp, sedan någon tidig viva och på hösten lever växterna långt efter att frosten kommit. Och så slipper jag de alltför vanliga och tråkiga penséerna.

Till att börja med har jag tänkt att plantera en torktålig låg rosa näva som blommar en större del av sommaren och så Astilbe ´Pumila´ som blommar sensommar och höst med lilarosa kompakta spiror. Den blir bara 20-30 cm hög och är den astilbe som bäst klarar sol och lite torka.

Den långtidsbevattnande lådan jag har på graven åker bort, för perenner klarar sig inte i den. De behöver rota sig djupare ner och dessutom inte stå för blött på hösten.

Imorgon fredag kommer ny växttävling, då lottar jag ut 2 st Astilbe ´Pumila´.