Pionrusch

Nu är det tid att plantera pioner. Beställda rötter kommer snart från Holland, så nu gäller att gräva många gropar, rättare sagt 17 stycken när det är klart. Det känns lovar jag, tufft för ryggen! Fast en del av pionerna kommer först till våren men det är bra att ha groparna klara. Pioner planteras bäst tidig vår eller nu på hösten, för rötterna växer bara i låg temperatur. Ni som beställt kan förbereda er på hämtning närmaste dagarna!

bild-10-hybridpion-salmon-beauty-paeonia-lactiflora-x-officinalis-fin-i-vas-slokar-inte4
Hybridpion ´Salmon Beauty´ färgen ljusnar från mörkrosa till ljus laxrosa under utvecklingen

Förutom grävning har jag senaste tiden sysslat med några artiklar, bland annat om pioner. Jag fascineras av att det finns så stor variation, förr tänkte jag att det finns vita, rosa och så röda och så är det inte mer med det. Trädgården jag skriver om har 90 olika sorter och de är alla personligheter! Dessutom finns det ju gula pioner, Itoh-hybrider brukar gå att finna i den färgen. En liten planta av ´Salmon Beauty´, en av de finaste i pionträdgården, finns nu nergrävd i min trädgård. En Quad-hybrid var en annan av mina favoriter i pionträdgården. Den kan du se, och mycket mer, i en artikel i tidningen Trädgård Norr, årets första nummer. Och så småningom kommer min nya artikel i en av de ledande trädgårdstidningarna. HÄR kan du se den Quad-pion som du kan köpa på BillaBlom troligen denna vecka. Bara ett fåtal exemplar får vi hem av just den.

Ljuvlig pion utan namn
Ljuvlig pion utan namn

Jag tror jag kan utnämna pionen till den bästa blomman för Norrland. Kallad Norrlands drottning är den väldigt härdig, lättskött och långlivad. Varken sork eller rådjur gillar dem. De som kallas luktpioner – de vanligaste – trivs dessutom i lerjord och det är ju en del av oss som överskott av sådant!