Plantera snabbväxande fin häck

Att björkspirean ´Tor´E skulle bli så här fin på bara två månader hade jag inte trott. Dottern ville ha en låg häck längs gången fram mot huset. Spiraea betulifolia `Tor´ blev mitt förslag för den går att klippa ner på våren och blommar bra ändå. Annars blir den ca meterhög. Dessa buskar fick vi hem till BillaBlom i början av juni som barrotade buskar utan ett grönt blad. Sådana buskar är billigast då de inte har någon jord på rötterna utan kommer i en säck. Här gäller att ta hand om dem fort så att de inte torkar ut. Ställa svalt, skuggigt och duscha på rötterna. Vi beställde minsta storleken 30-50 cm och ändå har de blivit så här fina. Till och med blommat lite redan första året! Något för den som har svårt att vänta!

Spirea Tor årets häckplant (2)

Före plantering ska rötterna stå i en balja med vatten och suga åt sig och sedan vattnas mycket vid planteringen. Därefter behövs 30 l vatten per meter och vecka under hela sommaren om det inte regnar 30 mm, så i år har det förstås inte varit stort vattningsbehov. Busken har många fördelar, är marktäckande, har lång riklig blomning med täta vita blomklasar och är som alla spireor mycket tålig. Fina höstfäger och kanelbruna grenar som pryder på vintern. Härdig till zon 7! Beteckningen E betyder Elitplanta som är speciellt utvald bland de allra bästa buskarna. Jag brukar tycka att spirea är en tråkig buske när jag tänker på de gamla spretiga buskarna som finns kvar i en del trädgårdar, värst är klasespirean som blommar med höga rosa toppar. Den fanns här på tomten i Salsåker förut och sprider sig med rotskott. Den tog många år att utrota. Men det behöver inte avskräcka för nya spireor, varken ´Tor´eller Spiraea japonica sprider sig så utan blir bara en fin tät kudde. HÄR kan du se  ett exempel på den sistnämnda. På hösten är de torra fröställningarna dekorativa och bladutspringet på våren är jättefint.

Spirea Tor årets häckplant (1)

Fler bra häckväxter finns det, exempelvis bukettapel för den som vill ha en högre häck. Skriv in namnet i sökrutan här uppe till höger kommer alla inlägg om den fram. Rätt många, för det är en favorit!

En reaktion på ”Plantera snabbväxande fin häck

Kommentarer inaktiverade.