Randgräs och gulltörel i snygg mix

Randgräset, Phalaris arundinacea ´Picta´, är en perenn som inte behöver någon skötsel för att växa, MEN den växer för mycket! Tiden får man istället lägga på att hindra dess framfart. Om man som jag, tänker att sedan ska jag plantera den i en hink utan botten som jag gräver ner, så får man sota för det. En liten planta har nu vuxit in i en ekplanta och snärt in sig i både gulltörel och revsuga. Men mixen med gräsets raka spetsiga form mot törelns runda kronblad är oväntat snygg. Det behövs inte alltid ovanliga växter för att göra något snyggt utan det är kombinationen som gör det.

Gulltörel och randgräs

Gulltörel, Euphorbia polychroma,  är också en lättskött perenn som trivs i sol. Den blommar så snyggt gulgrön (ja, favoritfärgen!) på försommaren och på hösten blir bladen rosa-orange. På floristutbildningen brukade vi använda den i blomsterdekorationer. Andra delen av växtens latinska namn brukar visa på växtens egenskaper och utseende. Polychroma betyder färgrik eller många färger och det stämmer ju bra om vi ser över hela säsongen.

Vitgrönrandigt mot gulgrönt är läckert, det har jag också provat i en design som jag gjorde ifjol för Vattentornets bostadsrätt. De är i startgroparna för att plantera, så snart får jag se resultatet! Där har jag i ett halvskuggigt läge valt kornellen ´Ivory Halo´som har vitgröna blad tillsammans med den gulgröna jättedaggkåpan som marktäckare.

 

4 reaktioner på ”Randgräs och gulltörel i snygg mix

 1. Anonym

  Nä huvvaligen, randgräs må vara fint, men huvvaligen, det är något man bör fundera på en och två gånger innan man sätter i rabatten. Man kan ju jämföra den med att plantera kvickrot. Något snyggare då, men samma växteffekt. Har provat odlat den i hink såsom du beskriver, kvickrots-effekten avtog något, men inte tillräckligt… Så nej tack. Men Euphorbia är ju desto bättre =)

  1. Monica Söderström

   Kul att höra av dig igen anonym. Jag tänkte förr att aldrig ett randgräs i min trädgård, men läraren på Nordvik fick mig på andra tankar. Han, Åke, älskade verkligen blommor, han sa titta på bladen , inget är det andra likt och tänk på när vindens sus går genom gräset. Jag har nu en tanke att sätta det i kruka tillsammans med några sommarblommor, det borde gå, för gräset är ju faktiskt vackert. Min aversion kommer nog mest från att det är för vanligt och lättodlat, ja som tagetes, de kommer inte in hos mig.

   1. Anonym

    Mm, nog är randgräset vackert alltid, det håller jag med om. Men växtkraften! Tuvan jag hade kasserade jag utför slänten…nu ett par år senare så har den trängt undan ogräset i slänten och breder ut sig på åtskilliga kvadratmetrar…hm…
    Men det låter som en spännande kombination som säkerligen kan fungera bra, om man fortfarande låter gräset sitta i sin kruka… Vilka sommarblommor väljer du tillsammans isf?

    1. Monica Söderström

     Nja, så långt har jag inte tänkt än, inte hunnit plantera ut dahliorna ens. Tiden går åt till jobbet och så BillaBlom som går som tåget. Efter midsommar kör jag igång med min egen trädgård. Få se då hur jag gör med randgräset.

Kommentarer inaktiverade.