Tänk att i min egen trädgård få plocka en kasse med fläderblom och sedan göra saft. Det känns lyxigt! Doften är underbar och när man sticker in näsan i busken blir den gul av frömjöl- näsan alltså. Jag har redan en färdig sats av saften som också blir härligt gul.
Flädern är ca 10 år gammal och stod i stampen i många år. Förståeligt då den varken blev bra planterad eller omskött. Men till slut tog den fart och senaste åren har den gett mer och mer blommor. Nu kan jag plocka i flera omgångar. Den är lika bred som hög ca tre meter.
Läste att kronprinsessan ville ha friterade fläderblomsklasar till sin födelsedag, doppade i kanel och socker, så jag ville inte vara sämre.
Det här receptet var bra, fast smeten räcker till många fler blomklasar:
4 port
8-12 fläderblommor
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk Dansukker Strösocker
1/2 tsk salt
2 äggulor
2 äggvitor
3 dl vatten
2 msk smält smör
olja till fritering
Jag blandade hela smeten direkt istället för att vispa gulor och vitor för sig. Doppade klasarna i smeten och sedan kokade i het olja, för att sedan doppa i socker och kanel. Serverade med jordgubbar och glass.
Kungligt gott!