Så enkelt vinterförvarar jag dahlior

De finaste sorterna vill jag spara, annars är det billigt att köpa nya dahlior till våren. 2 för 50 kr brukar det vara hos BillaBlom och det är redan beställt för nästa år. Men inte är det svårt att klara dem över vintern om det finns en sval men frostfri förvaring.

dsc_0033
Dinnerplate-dahlia ´Otto´s största blomman 25 cm

Knölarna klarar sig ett tag i jorden efter att det frusit men nu bör de vara uppe ur jorden, åtminstone i våra trakter. Någon trodde att man måste gräva upp före frost, men det fryser ju inte i jorden direkt som stjälkarna fryser. En del ställer bara undan knölarna i kassar eller kartonger, det gör jag också om jag inte hinner annat. Finast blir de förvarade i sand. Först spolar jag av jorden med vattenslangen, låter knölarna torka till och lägger dem i stora hinkar. Om du behöver mycket hinkar, kolla med en målerifirma, de får alltid mycket tomhinkar. Så häller jag över grov sand, samma som jag odlar i . Den har grovleken 0-8 mm som passar bra till odling. Den luftiga sanden gör att knölarna inte ruttnar och inte torkar de ut heller. Hinkarna står i matkällaren över vintern och jag vattnar bara pyttelite.

dahliaknölar i sand
Vinterförvara dahlior

När våren kommer är det bara att ta fram hinkarna i värmen  så kommer det snart små gröna skott. En enkel fördrivning utan besvär. Och så fort jag har tid sätter jag sedan varje knöl i en kruka och vattnar försiktigt i början. Sanden använder jag till att blanda ut billig planteringsjord så den blir luftig och användbar, och jag tillsätter hönsgödsel och lite konstgödsel för näringens skull. Annars är “Vår egen jord” utmärkt att plantera i. Jag fick tips att om man inte har nog med krukor – de sparade knölarna kan ha vuxit sig stora – så kan man plantera i plastkassar. Bra idé, lätt att bära med sig när de ska flyttas ut till växthuset. Ja tänk, snart är våren här igen, det går fortare än man tror. Så fort julen är över börjar man tänka på frösådder. Här på BillaBlom har vi redan beställt både träd, buskar och barrotade perenner. Av dahlior kommer det återigen den häftigaste dinnerplate, Otto´s Thrill, hittills den tjusigaste jag sett. Fast ´Cafe au Lait´ kanske blir den nya favoriten. Svagt aprikosrosa/cremefärgad. Victoria Skoglund rekommenderade den i morgontv minns jag, och när jag läser på en amerikansk sida ser jag att den dahlian är inneblomman nr 1 för bröllop. HÄR kan du se underbara bilder på den sidan. Mycket annat fint i floristväg finns där också att se. Där odlas dahlian i växthus, inte så dum idé. Jag få ha det i åtanke när jag planerar för mitt nya växthus. Det måste vara stort om dessa jättedahlior ska rymmas!

Imorgon kommer en tävling – håll koll!