Skir men ändå rustik marktäckare

Tänk vad många bra marktäckare det finns! För två-tre år sedan fick jag tag i frö från STA, Sällskapet Trädgårdsamatörerna, och sådde denna allsidiga marktäckare. Anagambräckan, Tellima grandiflora, trivs i såväl sol som skugga, men gärna i fuktig humusrik jord.

Tellima grandiflora anagambräcka (1)

Just nu blommar anagambräckan som bäst med skira limegröna (min färg, ja!) pytteblommor på tunna stänglar. Varje liten klocka har en fransig rosa kant. Finast blir det med en stor yta av dessa marktäckare, med blomningen som en ljusgrön sky.

Tellima grandiflora anagambräcka (2)

De många plantorna jag fick från min sådd trivs alla lika bra, i sol, halvskugga och skugga. När de blommat över är det klokt att klippa bort stänglarna innan de fröar av sig och ger tusentals småungar. Bladen täcker upp perfekt – inga ogräs göre sig besvär!

7 reaktioner på ”Skir men ändå rustik marktäckare

 1. Sylvia

  Kan den konkurrera ut “Svallerkål”? Kommer inte på vad den heter! Det måste väl finnas frö eller plantor att köpa till denna marktäckare?

  1. Monica Söderström

   Ingen marktäckare kan konkurrera ut rotogräs som finns där från början och speciellt inte kirskål. Den är så svår att du får täcka med tät mörk plast, el presenning i upp till 3 år! Men frö till anagambräckan kan du iaf beställa från mig. Marktäckare förhindrar helt enkelt att det kommer nya ogräs i planteringsytan.

    1. Monica Söderström

     Hör av dig om en månad så jag får adress, om jag får det nu är det risk att jag glömmer. Att ta frö glömmer jag inte för jag brukar samla olika sorter för STA:s fröförmedling.

 2. Gisela

  Vilken trevlig växt, anagambräckan, men var får jag tag i den? Kan jag köpa fröer av dig?

  Hälsningar
  Gisela

  1. Monica Söderström

   Ja visst är den fin! Jag kan gräva upp plantor om du bor i närheten och kan hämta eller annars tar jag vara på frö när de blommat över.

Kommentarer inaktiverade.