Snabb groning av gladioluslökar

Hinner du alltid med det du planerat i trädgården? Inte jag då! Man vill så mycket. Då får man ta till genvägar och knep. För att gladiolus ska hinna blomma här i våra trakter behövs oftast förodling. Om man som jag vill ha hundratals går det inte att förodla i var sin kruka. Då gör jag lasagneplantering. Alltså en hink eller låda med lite sand i botten, ett lager lökar, sand igen och så vidare. Så många lager jag vill och sedan vattnar jag lite. Lökarna mår bara fint eftersom sanden är luftig. Eftersom jag odlar mycket i sand 0-8 mm och gräsklipp har jag alltid sand hemma.

Enkel förodling av gladiolus

Om 1-2 veckor planterar jag ut lökarna som då fått fina rötter och skjutit gröna skott. Men nu är det så att inte ens har jag fått ner alla lökar i hinkar med sand, utan en del ligger kvar i sina förpackningar. Då får jag ta till nästa snabblösning, det är att blötlägga lökarna 1 dygn och sedan plantera ut direkt. Det ska bli härliga buketter utan alltför mycket jobb. Men det är klart, varje planta måste ju bindas vid en pinne. Det är det värt, de pryder ju sin plats även innan de blommar.

Höstens sista gladiolus