Sydafrika 3: Lantligt Bed & Breakfast med ljuvlig trädgård

Nu måste jag visa trädgårdsbilder från Sydafrika. Jag hoppar fram en bit i vår reseberättelse, för visst behövs lite blommor nu i mörka december! Och ett bra hotelltips är det också. Värt alla gånger att ta sig hit! Vi besökte förstås många olika trädgårdar men detta lilla Bed&Breakfast Prince Albert Country Stay, överraskade med en ljuvlig innergård. När jag bokade såg det inte så lockande ut, då första bilden på bokningssidan visade en lite shabbig husfasad. Men jag chansade för med så lång resa ville jag hålla nere priset på alla övernattningar. Och här hittade jag ett riktigt smultronställe för 604 kr.

Trädgården vid Prince Albert Country Stay

På den här bänken fick man vila på en bädd av vissnade kronblad som dråsat ner. Det måste ha varit två plantor ihopplanterade för att få både vita och rosa blommor.

Finns det nåt vackrare än vissen bougainvillea?

Det visade sig att stället också var en liten lantlig antikaffär. Den stod öppen från innergården dygnet runt så vi boende kunde gå in och titta. Kylen fick vi också låna, det var ju ändå öppet till köket också.

Lite snett och vint men så charmigt

Det doftade så gott i trädgården, jag gissar att det var en sorts jasmin. Här kunde man stanna länge, men vi skulle ju vidare till nya platser. Jag är glad att jag valde detta boende i alla fall.

Klättrande jasmin

Ett antal enformiga hotellfrukostar hade vi hunnit med när vi kom hit. Helt okej, men jag blev less på vitt bröd, marmelad, söt yoghurt på burk och sedan en stadig English Breakfast med korvar, äggröra och flottigt bacon. Stabbigt! Här var det helt annat. En överraskning det också. Under det vita nätet, liksom över en himmelssäng, var frukosten uppdukad med blommigt gammaldags porslin.

Under nätet stod frukosten uppdukad
Bästa frukosten

Här var det lokala råvaror, yoghurt från mejeriet i byn några km bort, ortens honung, torkad frukt, en läcker fruktsallad med violer, hembakta muffins och allt serverat med lantlig charm. Över kannorna låg små virkade dukar med tyngder för att hålla borta eventuella flugor. Sedan kunde man få en stadig engelsk frukost därpå, vilken visade sig också vara riktigt bra.

Vårt rum bakom dörren till höger

Är det bara en skön ren säng så tycker jag att rummet kan gå för sig. Vi åkte ju oftast vidare nästa dag. Men här bjöds på mer, rummen var lika personligt inredda som allt annat. Lantligt med krusidullig järnsäng, tavlor med engelska kungligheter och en del intressanta gamla böcker om engelska kungahuset.

En plats under bougainvillean

I den idylliska byn fanns faktiskt mer att se. Så jag återkommer om det. Vad gäller trädgårdar ska jag berätta om ett arrangemang med öppna trädgårdar som gick av stapeln just när vi var där, om Kapstadens botaniska trädgård Kirstenbosch, stadsparken Company´s Garden och mer ändå. Och mäktig natur, roliga butiker…Sydafrika-ämnet kommer att räcka länge.

Tävling från om fröpaket från Impecta kommer någon av närmaste dagarna.