Ta vara på egna frön

Det är riktigt kul att ta vara på egna frön. Då sommarn har varit så kall har jag varit rädd att fröna på mina kaskadbergvallmo inte ska hinna mogna. Först denna vecka har de börjat spricka upp, det var i senaste laget!Speciellt den ljusgula med rödrosa krusiga kanter måste jag bara spara frön ifrån. Klicka här för bild. De vinröda och ljusgula var inte heller fula direkt.

En del frön ger ju inte en avkomma som är likadan på grund av att de hybridiserats – korsats – och då vet man inte om mammans eller pappans anlag kommer fram i nästa generation. Det blir spännande att se ungarna från den flerfärgade. Om du vill ta frön ska frökapseln ha börjat bli lite brun. Har den börjat spricka upp får du skynda dig innan allt ramlar ut på marken. Är den fortfarande intakt spricker den ofta upp när den kommer in i stugvärmen. Även fröna på marken gror om du har tur, men det är lätt att råka hacka bort dem nästa vår. Lägg frökapslarna i ett kaffefilter så torkar de bra, har du hela stjälkar är det bara att stoppa upponer i en papperskasse så ramlar fröna ofta ur själva. När fröna är helt torra ska de förvaras svalt och torrt. En del lägger dem i små burkar med lite silicagel (de små påsar som ibland följer med i förpackningar av skor, väskor, mm) som suger upp eventuell fukt. Jag brukar inte krångla till det utan lägger bara fröna i kaffefilter och förvara dem i ett svalt rum i källarvåningen.

2 reaktioner på ”Ta vara på egna frön

  1. Birgitta Westin Docksta

    Jag vill också ställa mej i kö för rosa-gula bergvallmo.
    Med vänlig hälsning,! Birgitta

    1. Monica Söderström

      Det ska jag försöka minnas, sedan är det ju inte säkert att det blir samma utseende, om de inte är fröäkta, men det kan bli något fint ändå!

Kommentarer inaktiverade.