Testat att förbättra jorden med biokol, Terra Preta!

Biokol är det nya gamla! Man tror att Amazonas indianer färbättrade sin ofruktbara jord med träkol som mättades med näring, troligen urin. Jorden där är svart och bördig. Samma metod kan vi använda idag. Svenska forskare har testat metoden och rekommenderar 1-4 kg kol per kvadratmeter, mer ger ingen ytterligare förbättring. Antingen lägger man förbättringen ovanpå eller blandar ner. Daggmaskarna och mikroorganismerna sägs trivas väldigt bra med biokol. Förbättringen märks främst om jorden är ganska dålig eller torkkänslig, exempelvis har man ökad skördarna mycket vid testodlingar i Kenya. Själv testade jag i sommar att blanda kolen med jorden i amplar. I kolens håligheter lagras fukt och näring som sparas till när växterna behöver det. Amplarna har hängt under tak och ganska soligt, men jag har inte behövt vattna ofta. Inte har jag gödslat mycket heller. Så i fortsättningen kommer jag alltid att blanda i biokol i mindre odlingskärl.

Ampel med biokol

Man kan göra egen kol av ved, se länken nedan till Andre´ Strömqvist. En del använder istället grillkol som smulas sönder, sedan kan man välja vilken gödsel man vill tillsätta. Kolen kan få ligga i en lösning med nässelvatten eller hönsgödsel, eller så gör man som indianerna. För oss i Västernorrland som fick mycket nedfall av cesium från Tjernobyl är det ingen bra idé att kola själv då träden innehåller cesium som koncentreras i kolen. Och det sägs att grillkol kan innehålla tungmetaller. Hos BillaBlom har vi beställt hem färdig biokol som innehåller 50 % hönsgödselkompost och kolen kommer från Vindeln där det inte var något nedfall. Bekvämt och säkert.

Biokol

Biokol är en långtidsverkande jordförbättring med en halveringstid på 5000 år! De flesta jordsäckar vi vanligen använder som jordförbättring innehåller mest torvmull som sannerligen försvinner fortare än biokol. Om du fyller en pallkrage med sådan påsjord, ska du se att året efter har torven förmultnat coh sjunkit ihop. Det är inte miljövänligt heller. HÄR kan du läsa min artikel i Tidningen 7 om det och varför biokol är bra för miljön. Bläddra fram till sidan 16. I tidningen finns två artiklar till som jag skrivit om du vill ha mera att läsa om trädgård. Och om du googlar på SLU (Statens Lantbruksuniversitet) och biokol, finns mer att läsa och höra som är trovärdigt. Och HÄR finns André Strömqvists artikel om biokol.

Rölunda som tillverkar biokol rekommenderar att man till lerjord tillsätter 5-8 l/m2 på hösten och till sandjord 5 l/m2 på våren. Upprepas varje år tills jorden har en god struktur. Därefter tillsätts bara gödsel. En säck räcker till ca 8 m2.