Testet med mina egna frön lyckades! Så gjorde jag!

Tänk vad glad man blir när fröna gror! För snart 2 veckor sedan startade jag provodlingen av fröna jag sparat från sommarens bondbönor, ärter och chili. Trots att bondbönorna och ärterna inte mognat nog länge chansade jag och nu har de börjat gro.

Chilifröna gror bra i en burk med fuktigt hushållspapper

Chili och luktärter förgror jag alltid på hushållspapper, men ätliga ärter och bondbönor och andra frön sätter jag i vanliga fall i jord direkt. Bara denna testgroning av ärter och bondbönor gjorde jag på fuktigt hushållspapper i en burk på golvvärmen. Av 5 ärter grodde 4, så då vet jag att de övriga kan jag så ute i sommar. Dessa 4 groddar ska jag prova att odla fram i köksfönstret. Lyckas det får jag supertidiga sugarsnaps. Det är av experimenten man lär sig!

Bondbönsfröna börjar också att gro där de ligger i sin burk!

Bondbönsfröna blev konstigt bruna vid torkningen men även de har börjat gro. De ska nu i jord och få växa till bondbönsskott, liknande odlingen av ärtskott som många gör. Jag har ändå många sparade bondbönsfrön som ska sås i hela potatislandet till sommarn. Ett uppehåll från potatisen behövs eftersom det kommit lite potatisbladmögel. För att bli av med det är det uppehåll som gäller.

Pionfrön gror i vitmossa

Pionfrön behöver en speciell behandling, de har just kommit i sin burk efter att blötlagts i ett dygn. Dem gror jag först i rumsvärme i vitmossa (den riktiga är alltså grön), och när de skjutit ut en rot ska de in i kylen för att utvecklas vidare. Detta ska egentligen gjorts i höstas så att plantorna hinner bli klara till denna höst, men jag chansar. En tydlig beskrivning finns HÄR på Pionsällskapets sida. Och sedan kanske plantorna blommar om 4-5 år. Tålamod! Det kan ju bli en sådan här fin buskpion!

Min första buskpion

2 reaktioner på ”Testet med mina egna frön lyckades! Så gjorde jag!

Kommentarer inaktiverade.