Tuttifrutti från egen trädgård

Idag blev det en härlig skörd av alla möjliga frukter från trädgården. Mycket björnbärskart hinner tyvärr inte mogna i år, men mina allra första päron är nu skördade och ska få eftermogna inomhus. De är av sorten Suvenirs, ett härdigt päron från Blomqvists kända plantskola i Finland. Stora och söta säger reklamen. Åtminstone det första stämmer hittills.

Tuttifrutti - alla frukter - från trädgården

Från mitt stora familjeäppelträd har jag idag plockat två olika Astrakan, Stenbock och Lobo. Sedan blir det att ta fram äppelplockaren så jag når alla de andra. Sju olika sorter får jag i år.

“Tutti” är italienska och betyder alla. I mitt förra liv jobbade jag med musik, om det stod “tutti” i ett musikstycke betydde det att alla instrument i orkestern skulle spela samtidigt. Alla beteckningar i ett musikstycke brukar stå på italienska av orsaken att i den europeiska musikens barndom var Italien föregångslandet och sedan har språket hängt med. Till exempel allegro= fort, forte= starkt, piano= svagt ( ´ta det lite piano´). Undantaget är musikstycken av franska tonsättare, bara deras eget språk duger. Där fick du lite musikalisk allmänbildning på köpet!

Tuttifrutti, det är i vilket fall som helst alla frukter!

3 reaktioner på ”Tuttifrutti från egen trädgård

  1. Eller så kan man säga fruktsallad 🙂
    åh har du Lobo det har vi försökt ympa in ett par gånger utan att lyckas.Men jag ger inte upp 🙂
    KRAM från mig!

    1. Monica Söderström

      Jag började faktiskt ympa för att Lobo inte hann mogna på vårt norrläge. Sedan dess har klimatet blivit varmare, så nu mognar även Lobo, de blir som fina juläpplen!

Kommentarer inaktiverade.