Vackra, tåliga, doftande, härdiga, men taggiga och lite jobbiga

Några av de allra mest tåliga rosorna är Finlands vita ros och Hansarosen. Jag vågar säga att alla kan klara dem. På grannens tomt blommar de nu i överflöd. Bägge sprider sig med rotskott så man behöver inte köpa mycket för att snart ha en hel rugge. En fördel som kan bli riktigt jobbig om de invaderar andra växter. Och massor av taggar. Så när grannen tyckte att vi skulle göra en häck med Finlands vita ros på vår gemensamma tomtgräns tyckte jag inte det. Grannen planterade en bit in på sin tomt istället, så jag får se prakten och känna doften utan att behöva gå i närkontakt med dem. Men fast det är en bra bit bort, börjar några rotskott sticka upp i vår gräsmatta. Det gäller att klippa gräset ofta för annars har rosen spridit sig på vår tomt också. Rosen blommar fort över, men ger desto mer vid den enda blomningen.

Finlands vita ros – supertålig med överdådig blomning

På vår tomt fanns Hansarosen när vi köpte sommarstället . En hel slänt full, för förra ägaren tyckte det var enkelt att slippa klippa slänten. Men då ska man i så fall ha ogräsfritt, för oj, vad vassa taggarna är när man ska rensa emellan. Till slut bad jag mannen att utrota dem, det var et tufft jobb. Så dessa rosor är nog bra till förvildning i en hörna där det inte gör så mycket med ogräs. Eller ha en enda buske som får sin avgränsad plats, gärna med en rotspärr, så man slipper krypa in bland taggarna och rensa ogräs. Det doftar härligt från grannens tomt, men där får de förbli…

Hansarosen

2 reaktioner på ”Vackra, tåliga, doftande, härdiga, men taggiga och lite jobbiga

  1. Monica Söderström

    Ja jag förstår att du har rosen. Grannens är så fina, jag är glad att jag får se och dofta, men slipper sköta dem;) Vatten har vi då fått lite av, ni får skicka lite hit;)

  2. Finlands vita ros var verkligen överdådig iår! Tror inte den blommat så rikligt tidigare hos mig som den gjorde iår! Men nu är det nästan över, och ute spöar regnet ner… Det gillar inte rosorna, men vätan behövs verkligen.
    /Kitty

Kommentarer inaktiverade.